![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 6 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem. Otoz mam tabele: kolumna1 - TEXT kolumna2 - TEXT W indexach mam: szukanie FULLTEXT kolumna1 kolumna2 Korzystam z takiego polecenia: SELECT * FROM `tabela` WHERE MATCH (kolumna1,kolumna2) AGAINST ('tekst') i wskazuje mi na 0 wynikow mimo ze jest taki tekst w kolumnach/ Tez chcialem zmienic polecenie na LIKE %...% <-- ale ono tez nic nie znajduje. Tez mam taki przypadek, ze jesli tekst jest z duzych liter i w pisze: SELECT * FROM `tabela` WHERE kolumna LIKE '%TEKST%' znajdzie ale jak wpisze z malej litery tekst to nie Mnie wydaje sie ze jest problem w rozroznianiem liter tylko nie wiem gdzie tego szukac lub naprawic (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Kodowanie kolumn mam na latin2_bin A metoda porównywania napisów na latin2_bin Wiec gdzie jest blad? Dzieki za odpowiedz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Van Pytel 20.10.2010, 15:57:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a próbowałeś dopisać w zapytaniu tym z match regółki: IN BOOLEAN MODE
? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 6 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nic nie daje (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie wydaje sie ze jest problem w rozroznianiem liter tylko nie wiem gdzie tego szukac lub naprawic (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Kodowanie kolumn mam na latin2_bin A metoda porównywania napisów na latin2_bin Prawdopodobnie dobrze Ci się wydaje. Dla wyszukiwania pełnotekstowego możesz zmienić sposób porównywania bezpośrednio w bazie na latin2_general_ci. Ewentualnie problem może być gdy wyszukujesz przy wyszukiwaniu pełnotekstowym słowa nieindeksowane albo słowa krótsze niż 4 znaki, które nie są standardowo indeksowane. Wtedy należałoby zmienić konfigurację MySQLa Dla wyszukiwania za pomocą LIKE zobacz Case Sensitivity in String Searches |
|
|
![]()
|
|
Ok zmiana kodowanie w bazie na latin2_general_ci pomogla. Wielkie dzięki za pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 11:53 |