![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dość długo zastanawiałem się, gdzie umieścić ten post, bo problem dotyczy jednej z kilku spraw: PHP, MySQL, HTML, przeglądarki FireFox.
Mój problem jest dość nietypowy i pierwszy raz odkąd bawię się php/mysql spotkałem się z czymś takim. Wiem, że tworząc stronę, trzeba zwracać uwagę na przeglądarkę w jakiej będzie ona otwierana, dlatego testuje strony pod 4 najpopularniejszymi - Opera (podstawowa), Firefox (dodatkowo), Chrome (dodatkowo), Internet Explorer (dodatkowo), ale tym razem spotkałem się z problemem, który pojawia się tylko i wyłącznie na przeglądarkach Firefox, w różnych wersjach. Tworzę prosty skrypt dopisujący osoby do bazy danych subskrypcji. Jako, że jest to promocyjna akcja, co któryś użytkownik, który się dopisała wygrywa kupon rabatowy. W skrócie skrypt wygląda tak: 1. Sprawdzenie czy został podany adres email - TAK - przeniesienie na stronę 'error_msg' - NIE - przeniesienie na stronę właściwą dopisywania 2. Sprawdzenie czy podany adres e-mail już istnieje - TAK - wyświetlenie informacji o tym, że istnieje - NIE - dalsza część skryptu 3. Dopisanie adresu do bazy i pobranie unikanego ID 4. Sprawdzenie czy ID jest podzielne przez X (określa czy jest np co dwudziestą osobą) - TAK - wyświetlenie kodu promocyjnego, wysłanie maila z informacjami i kodem - NIE - wyświetlenie informacji o dopisaniu do subskrypcji, wysłanie maila z informacjami Proste, prawda? Jednak nie. Tworząc i sprawdzając, wszystko u mnie działało. Przesłałem więc link do strony do osoby, której to robię i okazało się, że coś nawala. Trudno jest sprawdzać, gdy w przeglądarce widzi się, że wszystko działa, ale zacząłem przeklejać linijkę po linijce i doprowadziłem do tego stanu, że na localhoscie u mnie w FF też pojawił się ten błąd. Błąd polegał na tym, że za każdym razem pojawiała się informacja o tym, że adres email już istnieje w bazie danych, chociaż dane dodawały się do bazy. Na innym z for (forum Firefoxa) jeden z użytkowników stwierdził, że najprawdopodobniej jest to wina dwukrotnego otwarcia strony/przeładowania się jej. Dlaczego tak się dzieje, nie mam pojęcia. Gdy u mnie pojawił się błąd, zacząłem kombinować z kodem okazało się, że u mnie rozwiązaniem było zmiana znaczników <?php ?> na <script language="php"></script>, ale nie u właściciela. Poniżej umieszczam kod strony, może wasze świeże spojrzenie na problem rozwiąże go, bo ja już naprawdę nie mam pomysłów: index.php
index2.php
gen.php
Strona wywalała błąd na 2 przeglądarkach w wersji 3.0.X i 3.6.1. 3.0.X ma zainstalowane Adblock oraz Forcastfox Skrypt działał na wersjach 3.1.X oraz 3.6.1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:45 |