![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Mam napisany panel do logowania (do systemu newsow) Logowanie odbywa sie przez podanie Loginu i Hasła ktory jest zapisany w formularzu. Chciałbym by logowanie odbywało sie przez Bazę danych. Prosze o pomoc jak przerobic ten skrypt na taki z logowaniem przez MYSQL
Kod <? session_start(); ?> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <title>administratora</title> </head> <body> <? if(isset($_POST['pass'])) { if($_POST['pass']=='LOGIN' && $_POST['login']=='HASLO') { $_SESSION['admin']='ok'; } } if((!isset($_SESSION['admin']) || $_SESSION['admin']!='ok') && $_GET['admin']!='wyloguj') { echo '<form method="POST" action="admin.php"> <p align="center"> Niestety nie jesteś zalogowany.<br> Proszę podać login hasło:<br> <input type="text" name="login" size="20"><br> <input type="password" name="pass" size="20"><br> <input type="submit" value="OK"></p> </form>'; } if(isset($_GET['admin']) && $_GET['admin']=='wyloguj') { $_SESSION['admin']=''; echo 'Nastąpiło wylogowanie<br> Przejdź do <a href="admin.php">strony głównej</a>...'; } if($_SESSION['admin']=='ok') { $uchwyt=mysql_connect('mysql.60free.ovh.org','dDD','DDD') or die('Nieudane połączenie z bazą danych...'); mysql_select_db('DDDl') or die('Nie udało się wybrać bazy danych...'); ?>... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że wszystko masz w jednym pliku...
Nie łatwiej, a zarazem korzystniej byłoby to rozdzielić na 3 podstrony? 1. logowanie 2. strona dla zalogowanych 3. wylogowanie Gotowca Ci nie dam ale mogę podpowiedzieć ![]() Na początku stworzyłbym bazę danych o strukturze:
I dodaj tam użytkownika - ręcznie; przez phpmyadmin Teraz musisz stworzyć plik polacz.php -> który będzie zawierał dane dostępu do bazy danych MySQL. Nie będę tutaj podawał struktury, bo zakładam, że Ty to umiesz ;] Jeśli chodzi o stronę logowania to narazie możesz stworzyć białą stronę, którą potem opatrzysz w grafikę. Na początku tej strony wstaw skrypt php... coś w tym rodzaju:
Jeśli chcesz wyświetlać komunikatu typu: "błędna nazwa użytkownika/hasło" albo inne tego typu to po prostu zastosuj 'if' - to zakładam, ze zrobisz na własną rękę... Teraz formularz logowania który umieścisz na stronie (na tej samej, w której jest powyższy skrypt) lub po przekształceniu pola <form> możesz użyć odnośnika do innego pliku... zależy jak Ci wygodniej. Narazie to by było na tyle... resztę napiszę Ci później, bo teraz nie mam czasu. Popracuj nad tym, odpowiedz; popytaj... za 2-3h wrócę to wytłumaczę i dokończę dzieło, bo z głowy to nie łatwo się to wszystko pisze ![]() Pozdrawiam ![]() Ten post edytował modern-web 19.10.2010, 20:24:23 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:13 |