![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z otworzenie pliku bfile. Mam sobie taka tabelke pracownicy IDPRACOWNIKA NUMBER(5),Nazwisko VARCHAR2(20),zyciorys CLOB, ZDJECIE BFILE.
utworzylem sobie katalog w sql*plus : create directory propozycja_dir as 'd:\oracle_obrazki' . Nie trudno sie domyslic ze jest to folder ze zdjeciami,w ktorym jest plik '15.jpg' z ktorego Oracle bedzie sobie czytal. No i wstawiam wartosci : INSERT INTO pracownicy VALUES(0, 'Kosa112', empty_clob(), bfilename('propozycja_dir', '15.jpg')); Do odczytania tego pliku napisalem skrypt : DECLARE bfajl BFILE ; buffer RAW(32767); Position INTEGER:=1; Amount INTEGER :=32767; begin SELECT zdjecie INTO Bfajl from pracownicy WHERE IDPRACOWNIKA = 0; DBMS_LOB.FILEOPEN(Bfajl,DBMS_LOB.LOB_READONLY); end; / Ktory wyrzuca mi blad : at line 1: non-existent directory or file for fileopen operation at "SYS.DBMS_LOB", line 523 at line 10. Czyli rozumiem ze nie moze on znalezc pliku do otworzenia ktorego lokalizacje wczesniej zadeklarowalem w create direcotry i bfilename. Czy ktos wie dlaczego?? Dodam ze jestem laikiem jesli chodzi o Oracle, dopiero się ucze:) Wersja Oracle to 10g express edition. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:02 |