![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam maly problem z automatycznym rozciaganiem srodkowego diva podczas zmiany rozdzielczosci ekranu. Potrzebuje tego poniewaz chce by odleglosc miedzy logo i srodkowym divem i tak samo stopka i srodkowym divem byla zawsze taka sama a jedynie sam srodek by sie rozciagal pozatym zeby stopka byla dzieki temu zawsze na dole.
kod css:
Gdy dam np. rozdzielczosc 1280x960 to divy sie ladnie zmniejszaja jesli chodzi o logo i wogule szerokosc no ale sie nie rozciagaja na cala dlugosc ekranu:/ Generalnie chodzi mi o to by kontener zielony, czerwony, tralala, meskie, damskie, itd bylu zawsze na srodku by sie rozciagaly po wysokosci ekranu na srodek. z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam Ten post edytował InosU31 16.10.2010, 22:56:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 25.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://internetmaker.pl/artykul/4416,2,kolumny_w_css <- tu jest ciekawy artykul na temat kolumn w css
-------------------- Trochę historii...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
margin: 0px auto;
width:100%; To może pomoże? Narysuj to, zbyt duzo tresci masz i tego nie rozumiem do konca. Albo jestem nie kumaty, albo ty nie dokonca wytlumaczyles. Ten post edytował cniak 17.10.2010, 12:57:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
margin: 0px auto; width:100%; To może pomoże? Narysuj to, zbyt duzo tresci masz i tego nie rozumiem do konca. Albo jestem nie kumaty, albo ty nie dokonca wytlumaczyles. Dla ciebie wysokosc to width? Poza tym div nie zachowuje sie jak tabela i height:100% malo da. No chyba ze wyswietlimy diva jako tabele (display: table; ) i wtedy nadamy height:100%;, albo poprostu uzyjemy tabelek do tego celu. Ten post edytował kapuch 17.10.2010, 18:52:37 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomyliłem height z width, heh - mój błąd.
margin: 0px auto działa tylko (o ile sie nie myle) dla diva (elementu blokowego), więc bez display: block; gówno by dało. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomyliłem height z width, heh - mój błąd. margin: 0px auto działa tylko (o ile sie nie myle) dla diva (elementu blokowego), więc bez display: block; gówno by dało. Tutaj tez sie myslisz, bo margin: 0 auto; dziala rowniez dla display:table; Nie dziala dla display:table-row i display:table-cell, ale to normalne, bo to oplatasz pierw divem display:table; Czyli budujesz jak tabele: I dziala jak nalezy, takze "gowno" narazie tylko z twoich ust wyszlo ![]() Chociaz osobiscie wole zwykle tabele, niz cudowanie z divami imitujacymi table. Duzo ludzi ma jakas dziwna odraze do <table> i kombinuje na lewo i prawo, a tak naprawde W3C odradza tylko stosowania tabel do tworzenia layoutow. Czasami trzeba uzyc tej tabelki, bo skoro inaczej sie nie da - a nie da sie automatycznie rozciagac wysokosci diva bez zastosowania jakis debilnych skryptow js, wiec czemu zasmiecac strone, skoro mozna uzyc tabelki? Ale skoro ktos faktycznie ma wstret do znacznikow <table>, to niech zrobi to na <div> tak jak podalem w przykladzie...eehhh :/ Ten post edytował kapuch 17.10.2010, 22:33:19 -------------------- Nie chce "Pomógł", aktualna ilość (69) w pełni mnie satysfakcjonuje :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:58 |