![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chciałbym ustawić domyślną wartość get gdy nie jest ona zainicjowana nawet aktualnie mam coś takiego
ale za bardzo nie wiem jak to zrobić ;/ i mam jeszcze jeden problem czy da się przekazywać 2 wartości w jednej zmiennej get ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Nie ustawiaj domyślnej wartości. Jeśli ona nie istnieje daj taki warunek:
W jednej zmiennej da się ale jest to niewygodne bo trzeba zrobić sztuczne rozpoznawanie kiedy się kończy pierwsza wartość a zaczyna druga, (np. www.adres.com/index.php?id=abc7def). W tym przykładzie rozdzielnikiem może być 7 ale po co komplikować sobie życie? Lepiej dać dwie zmienne i już:
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
bo nie myślisz, dlatego Ci nie działa, popatrz parę razy na kod i zobacz co zrobiłeś
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 3 Dołączył: 16.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co switch skoro jest tylko jedna opcja? Opisz dokładnie co to ma robić...
z:
bez:
|
|
|
![]()
|
|
to pobiera z pliku tpl zmienną get np news potem w switch pobiera news.php do pliku index i ładuje to w pliku index.tpl do include jako podstrone teraz chce aby domyślnie gdy wejdzie ktoś na strone wczytało mu news.tpl (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 3 Dołączył: 16.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz w ten sposób:
Pod konkretne wartości (nazwa, nazwa2, nazwa3) podstawiasz wartości zmiennej ID i przypisujesz im nazwę pliku który mają wczytywać np.
default wykonuje się, gdy żadna z podanych wartości nie została podana lub po prostu jest pusta. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
zamiast strony domyślnej news.php pojawia się teraz taki błąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dopiero jak wprowadze wartość do zmiennej get np news to wtedy dopiero wczytuje news.php
Cytat Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Unable to load template file '.tpl'' in /home/edesing/public_html/libs/sysplugins/smarty_internal_template.php:167 Stack trace: #0 /home/edesing/public_html/libs/sysplugins/smarty_internal_template.php(538): Smarty_Internal_Template->isExisting(true) #1 /home/edesing/public_html/templates_c/c0360d049dff10f364dfc53ba2cc3958abf6ee6d.file.index.tpl.php(52): Smarty_Internal_Template->getRenderedTemplate() #2 /home/edesing/public_html/libs/sysplugins/smarty_internal_template.php(425): include('/home/edesing/p...') #3 /home/edesing/public_html/libs/sysplugins/smarty_internal_template.php(542): Smarty_Internal_Template->renderTemplate() #4 /home/edesing/public_html/libs/Smarty.class.php(339): Smarty_Internal_Template->getRenderedTemplate() #5 /home/edesing/public_html/libs/Smarty.class.php(383): Smarty->fetch('index.tpl', NULL, NULL, NULL, true) #6 /home/edesing/public_html/index.php(22): Smarty->display('index.tpl') #7 {main} thrown in /home/edesing/public_html/libs/sysplugins/smarty_internal_template.php on line 167 ha działa ostateczne rozwiązanie to
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wiesz co ten kod robi? Bo ja wiem, że nie wiesz (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Ten post edytował Wicepsik 16.10.2010, 20:02:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:48 |