![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam mam problem jak zrobić coś takiego:
Strona główna wygląda w ten sposób: góra.php lewo.php środek.php stopka.php Wszystko jest includowane, problem mój polega na tym, że jak wczytuje w środek.php np. stronę info.html to chciałbym, żeby zmieniała mi się zawartość lewo.php. To znaczy, że w pliku lewo.php chciałbym includować kilka innych plików w zależności od tego jaką podstronę wybiorę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić coś takiego;
index.php , gdzie $_typ, to zmienna określająca jakie strony chcesz includować. Klucze tablicy page to nazwy typów stron, a jej wartość to tablica, gdzie pierwsza wartość to nazwa pliku, który ma być dołączony po lewej stronie, a druga wartość określa jaka strona ma zostać wczytana w środku. Ten post edytował bastard13 14.10.2010, 16:51:43 -------------------- |
|
|
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wywala mi blad Parse error: syntax error, unexpected T_IF |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to znajdz blad;p moze jakas literowka.
Ogolnie, to musisz miec gdzies zapisane jakie lewo, do jakiej podstrony. Np. w pliku(jak podal bastard13 - w tablicy, lub w bazie danych. nie wiem jak wczytujesz podstrony, co masz w adresie, ale np. tak: twojastrona.pl/?site=info lewo.php: if($_GET['site'] == 'info') { include('menu/info1.php); include('menu/info2.php); } elseif($_GET['site'] == 'kontakt') { include('menu/kontakt.php); } srodek.php: if($_GET['site'] == 'info') { include('srodki/info.php); } elseif($_GET['site'] == 'kontakt') { include('srodki/kontakt.php); } to najprostrzy sposob Jak uda Ci sie to zrobic, to sprobuj sobie to udoskonalic i zarzadac tym z bazy danych EDIT: w moim skrypcie sa literowki - jak masz programistyczny edytor tekstu, to od razu zobaczysz gdzie Ten post edytował Kamil Pietrzak 15.10.2010, 18:58:57 |
|
|
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w czym problem? niewazne jak wyglada index, mozesz wykorzystac moj przyklad.
tak jak podstrona jest zalezna od $_GET['strona'], tak samo menu po lewej moze byc od tego zalezne. |
|
|
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Spoko wszystko śmiga, ale zajęło mi to sporo czasu, a tak na marginesie jaką książkę polecacie by zacząć stawiać pierwsze kroki z php?
update Jednak coś popsułem :/ zawartość index.php:
Po wybraniu z menu KATALOG ktory ma rozszerzenie w php wyskakuje, ze strony nie znaleziono. Tak samo dzieje sie z reszta podstron ktore sa zapisane w html. Dodam, że na localhoscie na Webserverze wszystko działa, a jak wyślę stronę na serwer ftp to nie. update2 nie mam pojecia jak to zrobic, probowalem roznych sposob, a teraz to mi nie wyswietla zadnej z wczytanych stron na serwerze ftp. plik menulewo.php
update3 Poradziłem sobie na około przez przez $_GET wszystko zrobiłem na początek mi wystarczy, jak się podszkolę to postaram się to zrobić bardziej zaawansowanie. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. Temat do zamknięcia Ten post edytował plejaz 16.10.2010, 15:16:47 |
|
|
![]()
|
|
a tak na marginesie jaką książkę polecacie by zacząć stawiać pierwsze kroki z php? http://webmade.org/ - najlepszy kurs w sieci i wikibooks < bardzo ciekawy projekt i ladnie sie rozwija do tego trzeba pisac, aby nabrac wprawy, potem juz latwo sie przyswaja nowe informacje |
|
|
-plejaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
EDIT
Witam napotkałem kolejny problem, po skorzystaniu z serwisu IE NETRENDER zauważyłem, że moja strona nie wyświetla tła na którym znajduje się tekst przez co całość jest nieczytelna. Powinno być coś takiego: ![]() Zamiast tego wyświetla mi tylko niebieskie tło, część kodu która odpowiada za to w css:
Pod innymi przeglądarkami śmiga super błąd pojawia się tylko na IE 7 i niższych bo w wersji 8 wyświetla poprawnie. Sprawdzałem kod walidatorami i nie wywaliło żadnych błędów. Przepisywałem rozszerzenie obrazka z .png na .jpg i to samo. Macie jakiś pomysł? edit Nadal nie mam pojęcia jak to zrobić. Podbijam temat. Ten post edytował plejaz 18.10.2010, 16:54:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 21:24 |