![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Mam napisaną funkcję js
Kod function zegarek() { var zegar = new Date(); var czas; var sekunda, minuta, godzina; sekunda = zegar.getSeconds(); minuta = zegar.getMinutes(); godzina = zegar.getHours(); if (sekunda < 10) { sekunda = "0" + sekunda; } if (minuta < 10) { minuta = "0" + minuta; } if (godzina < 10) { godzina = "0" + godzina; } czas = godzina +":"+ minuta +":"+ sekunda; window.document.forms.info.zegar.value=czas; setTimeout("zegarek();",1000); } i wrzucam ją w index.php ale nie wiem jak ją wywołać w odpowiednim miejscu. Gdy dodam w pliku js Kod zegarek(); to nic to nie daje. Proszę o pomoc.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstaw w kodzie, gdzie chcesz aby on się pokazał, tak:
Kod <script type="text/javascript">
zegarek(); </script> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sprawdź czy poniższy kod działa, jeśli wstawisz go w miejscu wywoływania funkcji. Kod alert(); Jeśli nie działa, to zastosuj się do powyższej wypowiedzi, ale jeśli działa to pamiętaj, że w JS zanim wywołasz funkcję najpierw musi ona przejść przez interpreter JS. Nie jest to tak samo jak w PHP, że funkcję możesz wywołać "na górze", a gdzieś "poniżej" ją zadeklarować. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dziala kod ExPlOiTa...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie jest to tak samo jak w PHP, że funkcję możesz wywołać "na górze", a gdzieś "poniżej" ją zadeklarować. A od kiedy to niby takie cuda można?1. Konsola błędów 2. Jak rozumiem wywołujesz tą funkcję w momencie gdy drzewo DOM jest już załadowane? (DOMContentReady lub wstawienie kodu JS po formularzu) |
|
|
![]()
|
|
Jak na razie to zbytnio nie rozumiem co do mnie mówicie(piszecie) bo w JS raczkuje. Funkcję oczywiście wywołuje po wcześniejszym załadowaniu jej...
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie chodzi o to ze funkcja proboje wyswietlic czas w odpowiednim miejscu html'a
konkretniej o ile pamietam wiec Twoja funkcja powinna byc uruchamiana PO tym jak ta czesc HTML'a zostanie "wyswietlona" np tak. Ten post edytował yevaud 13.10.2010, 18:56:14 |
|
|
![]()
|
|
Dobra teoretycznie działa. Ale mam pytanie. Nie da się tego wyświetlić bez inputa? Żeby to było jako zwykły tekst a nie jako input?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
[/quote] I nie wyświetla. Gdy getelementbyid wrzucę do funkcji jest to samo -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuje jesteś wielki
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A od kiedy to niby takie cuda można? 1. Konsola błędów 2. Jak rozumiem wywołujesz tą funkcję w momencie gdy drzewo DOM jest już załadowane? (DOMContentReady lub wstawienie kodu JS po formularzu) Już piszę co miałem na myśli.
Napisałem prostym językiem, żeby było zrozumiałe dla początkującego. Może dlatego nie zrozumiałeś co miałem na myśli. Piszę o tym ponieważ sam kiedyś zmagałem się z tym problemem w js nie wiedząc o co chodzi. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:16 |