![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2010 Skąd: Komancza (/Oslo) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki testowy skryptek, ktory nie chce mi wywalic alerta mowiacego ktore radio jest zaznaczone.
O taki: CODE <html> <body> <form name="radia"> <input type="radio" name="r" value="a"><b>a</b> <br> <input type="radio" name="r" value="b"><b>b</b> <br> <input type="submit" value="Ok" onClick="ok()"> </form> </body> <script type="text/javascript"> function ok() { for(i=0; i<document.radia.r.value; i++) { if(document.radia.r[i].checked) { alert(document.radia.r[i].value); } } } </scritpt> </html> Konsola wywala mi o taki blad: "message: Statement on line 1: Type mismatch (usually non-object value supplied where object required) stacktrace: n/a; see opera:config#UserPrefs|Exceptions Have Stacktrace ". W sprawach DOMu i petel mam ogolnie male pojecie, wiec no... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 4 Dołączył: 27.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2010 Skąd: Komancza (/Oslo) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie srednio mi pomogl ten link.. Tego typu stron juz kilka przeczytalem, robie wedlug nich, ale dalej nic mi nie dziala. Dlatego tu wlasnie pisze...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <html> <body> <form name="radia"> <input type="radio" name="r" value="a"><b>a</b> <br> <input type="radio" name="r" value="b"><b>b</b> <br> <input type="submit" value="Ok" onclick="ok()"> </form> </body> <script type="text/javascript"> function ok() { for(i in document.radia.r) { if(document.radia.r[i].checked) { alert(document.radia.r[i].value); } } } </script> </html> Miałeś kilka błędów - przeanalizuj mój kod - włącznie z HTML(dokładnie script). Poznaj też takie funkcje jak np. getElementsByName. W razie czego pytaj ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Dzieki wielkie, ten kod dziala, ale teraz nie rozumiem do konca na jakiej zasadzie dziala teraz ta petla, i co zmienia pisanie 'onclick', a nie 'onClick'.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To po kolei
![]() https://developer.mozilla.org/pl/Dokumentac...ecenia/for...in -> 'leci' po wszystkich elementach tablicy, a dokładnie obiektu Cytat o zmienia pisanie 'onclick', a nie 'onClick' W HTML, jako atrybut nic, ale w kodzie: Kod <div id="test">123</div> <script type="text/javascript"> //document.getElementById('test').onClick = function(){ this.innerHTML = 'test'; }; //nie działa //document.getElementById('test').onclick = function(){ this.innerHTML = 'test'; }; //działa </script> O czego nie zauważyłeś to prawidłowe zamknięcie </script>, Ty miałeś literówkę ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No, literowke mialem w tagu zamykajacym skrypt, ale to nie ona byla problemem :] Wielkie dzieki za pomoc, juz czaje w miare co i jak
![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 16:56 |