![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ślęczę już nad tym dłuższy czas i jakoś nie mogę tego przeskoczyć...:/ Mam tekst z synonimami w postaci {synonim1|synonim2|synonim3...} w jakimś tekście. I teraz chciałbym znaleźć w podanym tekście dane synonimy i wybrać z niego jeden losowy. Napisałem do tej pory coś takiego:
Tylko w tym przypadku nie jest to to czego bym oczekiwał ponieważ każdy z synonimów jest zastępowany osobno i wychodzą jakieś dziwolągi... Poza tym do każdej grupy synonimów musiałbym zrobić tablicę, losowanie z niej i wyrażenie więc przy 100 tekstach i ponad 1000 synonimów robi się tego dosyć sporo...:/ Próbowałem to wyrażenie nieco zgeneralizować na bardziej ogólne ale niestety wtedy zamienia mi wszystkie synonimy w tekście na jeden losowy z podanej tablicy... Oczywiście powodem tego jest taka konstrukcja jaką napisałem...: Więc wracając do pierwszego przypadku. W sumie możnaby zrobić od biedy jakąś bazę danych z synonimami... Tylko jak konstrukcję z pierwszego zapytania zmusić do tego żeby zamiast takiego wyniku: Lorem Ipsum is simply synonim3|synonim3|synonim3|synonim3 printing (...) remaining essentially unchanged. It {txt1|txt2|txt3} was popularised (...) software like Aldus PageMaker synonim3|synonim3|synonim3|synonim3 including versions of Lorem Ipsum. Otrzymywać taki: Lorem Ipsum is simply synonim3 printing (...) remaining essentially unchanged. It {txt1|txt2|txt3} was popularised (...) software like Aldus PageMaker synonim3 including versions of Lorem Ipsum. Jeśli macie jakiś pomysł na to to proszę o jakąś podpowiedź. Z góry dzięki i pozdrawiam, Ł |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:47 |