Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak wyłączyć działanie php dla jednej podstrony.
denis94

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Tworzę portal który jest cały oparty na php. Wszystkie podstrony to plik index z GET np index.php?strona=statystyki

Proszę o radę ponieważ mam problem.
Każdy użytkownik otrzymując swoje konto w portalu będzie mógł stworzyć swoją mini stronę internetową. Edytuje ją w polu textarea. Jak zrobić aby to co użytkownik tam wpisze było w jakiś sposób filtrowane? Tzn chodzi mi o to aby wpisując tam kod php on po prostu nie działał i nie wpływał na serwer ale aby wcześniej zdefiniowane zmienne np $zmienna1 w nim działały?

Przypominam, że tworzone przez użytkowników strony również są w pliku php w echo. W wpisanym przez użytkownika kodzie powinien działać html, css oraz javascript.

Mam nadzieję, ze wytłumaczyłem w miarę, zrozumiale. Proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Fifi209

-----

Zapisuj z innym rozszerzeniem?

--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
+Quote Post
denis94

-----

tak ale strona każdego użytkownika jest w tym samym pliku, tylko jest rozróżniana ponieważ na serwerze działa widcard, i na każdej subdomenie jest strona każdego użytkownika. Na dodatek treść strony użytkownika jest z bazy danych więc zostaje tylko php sad.gif
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Każdy użytkownik otrzymując swoje konto w portalu będzie mógł stworzyć swoją mini stronę internetową. Edytuje ją w polu textarea. Jak zrobić aby to co użytkownik tam wpisze było w jakiś sposób filtrowane? Tzn chodzi mi o to aby wpisując tam kod php on po prostu nie działał i nie wpływał na serwer ale aby wcześniej zdefiniowane zmienne np $zmienna1 w nim działały?

Jak dla mnie, to trochę skiepszczyłeś: na dobrą sprawę, musisz napisać cały nowy parser, który będzie Ci sprawdzał, czy nie ma tam jakiegoś złośliwego kodu.

O ile w innych przypadkach to jest kwestia do polemiki, ale tutaj aż prosi się o jakiś prosty system szablonów. Chociażby na bazie str_replace.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
denis94

-----

Rozumiem, że filtracja powinna być przed wysłaniem kodu do bazy?

W jaki sposób to wykonać? Wcześniej używałem tylko mysql_escape_string ale to raczej nie zda egzaminu bo w kodzie html również są cudzysłowia i apostrofy.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:21