![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę właśnie stronę do której będzie podpięte wiele domen i pojawił się problem z dołączaniem plików css i zdjęć
Struktura plików wygląda mniej więcej ta: -index.php // do niego są kierowane wszystkie żądania tpl: //katalog z templatkami --domena1.com: // katalog z templatkami dla domen1.com ---css //katalog z plikami css dla domeny1.com ---cssimage //katalog z obrazkami dla css domeny1.com --domena2.com . . . --domenan.com pliki: //reszta plików na stronie --domena1.com: //pliki na domena1.com ---image: //zdjecia dla domena1 -----big: //zdjecia w normalnym rozmiarze -----small // miniaturki Jak używając htaccessa odwoływać się do zdjęć i plików css bez podawania ścieżek bezwzględnych tylko będąc aktualnie na domenie1.com css/style.css odnosiło by się do ścieżki tpl/domena1.com/css/style.css, cssimages/obrazek.(jpg/gif/png) do ścieżki tpl/domena1.com/cssimage/obrazek.(jpg/gif/png), a big/obrazek.(jpg/gif/png) do pliki/domena1.com/image/big/obrazek.(jpg/gif/png) Najchętniej bym poprosił wskazanie jakiegoś dobrego tutoriala do htaccessa w którym byłoby coś podobnego omówionego. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 7 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież to nie ma znaczenia przez jaką domenę jest ładowana strona linki w css "/images/obrazek.jpg"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uściślę:
index.php includuje pliki z tpl, w każdym pliku tpl jest linkowany plik style.css (który znajduje się w katalogu tpl/domena.pl/css), jeżeli zostawię jak jest to nie podłączy mi css tylko będzie próbowało podpiąć nieistniejący plik (w głównym katalogu nie ma css/style.css) Każda domena ma swoje własne css i zdjęcia. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 7 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm nie jestem pewien czy rozumiem ale
![]()
edit: u mnie na localhoscie $_SERVER['SERVER_NAME'] wyświetla localhost ale nie jestem pewien jak na innym serwerze wyswietli i czy wyswietli domene z której użytkownik wszedł na strone ale mam nadzieje ze będzie działać Ten post edytował Otto 11.10.2010, 19:11:38 |
|
|
![]()
|
|
Ta metoda niezbyt niestety u mnie zadziała (właściwie by zadziałała, ale jednak wolałbym to zrobić za pomocą htaccessa choćby aby ukryć ścieżki) , muszę to rozwiązać za pomocą htaccessa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No niestety nie za bardzo znam się na httaccess więc dalej Ci nie pomogę
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pokaż swoje przykładowe odwołania.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Kod RewriteEngine on RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteRule ^(.*)$ index.php RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/css/style.css$ RewriteRule ^(.*)$ /_tpl/domena.com/css/style.css [L,QSA] Na razie udało mi się dla jednej domeny css przekierować, męczę się z resztą -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:08 |