![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio postanowilem sie troche pobawic i rozszerzyc swoje horyzonty o wykorzytanie php w pisaniu aplikacji, jednak natknolem sie na bardzo glupi (i jak zapewne sadze, dosyc lakoniczny problem, ktory pewnie rozbija sie o kodowanie znakow badz cos w tym rodzaju). Ale do rzeczy:
wszystko ladnie, tylko ze jak odpalam na linuxie w terminalu ten skrypt, wpisuje "cos" to funkcja strlen pokazuje mi, ze ten ciag zawiera 4 znaki.. przez co if nie jest wykonywany. Pewnie nalezy jakos zinterpretowac ciag znakow podawanych z konsoli - tylko pytanie jak? dziekuje z gory za podpowiedz! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy aby przypadkiem zmienna $zmienna1 nie ma na końcu znaku nowej linii (\n)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie - myslalem, o tym, ale wydawalo mi sie ze to sa dwa znaki. Dzieki za nakierowanie
![]() a teraz jeszcze inne pytanie - czy odpalac skrypt na powloce przez "php plik.php" mozna dodac jakos parametry? np. ""php plik.php zmienna-cos" ? czy w innej formie to sie podaje, czy tez w ogole nie ma takiej mozliwosci? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Faktycznie - myslalem, o tym, ale wydawalo mi sie ze to sa dwa znaki. Dzieki za nakierowanie *nix: \n, Mac: \r, Windows: \r\n![]() Cytat a teraz jeszcze inne pytanie - czy odpalac skrypt na powloce przez "php plik.php" mozna dodac jakos parametry? np. ""php plik.php zmienna-cos" ? czy w innej formie to sie podaje, czy tez w ogole nie ma takiej mozliwosci? Wywołanie w takiej formie jaką podałeś plus dwie zmienne: $argv, $argc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Faktycznie - myslalem, o tym, ale wydawalo mi sie ze to sa dwa znaki. Dzieki za nakierowanie W sumie, to nie trzeba się nad tym zastanawiać - trim na parametrze wystarczy. Poza tym, przyda Ci się: getopt. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 14:48 |