![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Więc znalazłem na internecie skrypt rejestracji i logowania, żeby lepiej poznać php postanowiłem go sam rozbudować. Dodałem miejsce w tabeli o nazwie imie i napisałem skrypt, który ma edytować imię danego użytkownika jednak tego nie robi. Siedziałem godzinę nad tym i nie mogę znaleźć rozwiązania. Mam nadzieje, że u was znajdę pomoc. CODE <?
session_start(); include("config.php"); ?> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <title>Strona po zalogowaniu</title> </head> <?php if(isset($_SESSION['zalogowany'])) { $login = $_SESSION['zalogowany']; $zapytanie = "SELECT imie FROM users WHERE login='$login'"; $wynik = mysql_query($zapytanie); $row = mysql_fetch_array($wynik);?> <form method="post" action="<? echo $PHP_SELF;?>" METHOD=POST enctype="multipart/form-data"> <input type="text" name="imie" value="<? echo $row['imie'];?>" maxlength="15"><br> <input type="hidden" name="send" value="1"> <input type="submit" value="Wyślij"><br> </form> <? } else { Header('location: logowanie.php'); exit; } if ($_POST["send"] == 1){ $imie1 = $_POST['imie']; $zapytanie = "INSERT INTO `users` (`imie`) VALUES ('$imie1')"; echo 'Udalo sie!'; exit; } ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i nic dziwnego, że nie wysyła skoro nigdzie programowi tego nie każesz:
W Twoim skrypcie ułożyłeś tylko zapytanie sql dodające do tabeli nowy rekord z imieniem ale nigdzie go nie wywoływałeś - stąd dodałem mysql_query($zapytanie); No i jeszcze ważna sprawa.... Jeśli dobrze rozumiem to chcesz edytować istniejące rekordy, tak? W takim razie zamiast INSERT INTO musisz użyć UPDATE. Przerobiłem Twój skrypt tak aby realizował podstawowe zadanie: Pole typu hidden z wartoscia 1 jest zbedne. Zamiast tego przesylamy id uzytkownika edytujacego dane. Warunek logiczny sprawdza czy nacisnieto przycisk wysylania formularza, czy wypelniono imie i czy jest przeslane id. Jesli to wszystko jest spelnione dopiero wtedy edytuje odpowiedni rekord zamiast dodawać nowy zawierający tylko samo imie. No i cały warunek musi znaleźć się wewnątrz warunku sprawdzającego czy user jes w ogole zalogowany. Ten post edytował sadistic_son 11.10.2010, 07:03:35 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc jednak w twoim skrypcie wyskakuje błąd:
Parse error: syntax error, unexpected T_BOOLEAN_AND, expecting ',' or ')' in D:\Apache\htdocs\edycjaprofilu.php on line 24 Pomożesz? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To, w 24 linii:
Zamień na: Brakowało po if(isset($_POST['submit_send'], nawiasu ) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie!
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 13:16 |