Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript]Wyświetlanie błedu
Mgorka
post 10.10.2010, 11:36:20
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Siema zastanawiam sie jak zrobić zeby wyświetliło mi obok okna w formularzu napis "nie wypełniłes pola" jeżeli nic nie wpisał bez wysłania formularzu
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
motyl-pl
post 10.10.2010, 11:55:15
Post #2

-----

JavaScript
OnClick na form + porównanie ciągu ..
W google jest masa tego ..

--------------------
+Quote Post
Mgorka
post 10.10.2010, 12:07:59
Post #3

-----

czytam to ale wszędzie jest 'alert' a ja chce żeby to sie wyświetlało przy danym polu np nie wypełniłem pola imie to żeby wyświetliło mi napis nie wypełniłes pola
+Quote Post
bmL
post 10.10.2010, 12:13:16
Post #4

-----

Nie onclick tylko onkeyup prędzej albo onchange.
  1. <input type="text" onkeyup="document.getElementById('msg').innerHTML = 'msg'" />
  2. <div id="msg">
  3. </div>

Oczywiście onchange powinieneś zamienić swoja funkcja ale skoro umiesz zrobić alert to ja Ci pokazałem jak przenieść to na zawartość diva.

edit: poprawka jeżeli chcesz wstawić tylko podczas próby wysłaniu formularza to będzie w formularzu zdarzenie onsubmit. Ale moim zdaniem pierwsze rozwiązanie jest najprzyjemniejsze dla użytkownika, a do tego dążymy. Prawda?

Ten post edytował bmL 10.10.2010, 12:16:37

--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
+Quote Post
skowron-line
post 10.10.2010, 18:59:48
Post #5

-----

@bml a jak user nie kliknie na dane pole to ten swój onkeyup bedziesz mógł sobie wsadzić wiesz gdzie.
Akcja onsubmit + pętla po wszystkich polach + nextSibling żeby wstawić span z błędem. a w onkeyup mozesz sobie sprawdzić np czy istnieje span z błędem i jak jest coś wpisane w pole to usunąć błąd.

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
+Quote Post
bmL
post 10.10.2010, 22:17:00
Post #6

-----

Cytat(skowron-line @ 10.10.2010, 19:59:48 ) *
@bml a jak user nie kliknie na dane pole to ten swój onkeyup bedziesz mógł sobie wsadzić wiesz gdzie.

To ma ułatwić życie użytkownikowi. Tak czy siak dane trzeba przefiltrować na serwerze i jak będą niepoprawne wyświetlić formularz z informacjami o błędach exclamation.gif! (trzy wykrzykniki). Patrząc na twoje poprzednie posty zdawałeś mi się bardziej ogarnięty. Czy onkeyup wyklucza onsubmit? Nie... ale jest ono na pewno wygodniejsze!, (fakt dobrze też do onsubmit wstawić validowanie wszystkich pół)
Weź sobie na przykład wyświetlanie obok loginu czy nie zawiera niepoprawnych znaków, najwygodniejsze jest dla użytkownika onkeyup bo po wpisaniu każdego znaku wie czy jego login spełnia wymagania. Lepszym przykładem będzie sprawdzanie jakości hasła, nie muszę chyba tłumaczyć o co chodzi. Oczywiście nie mówię o selectboxach ale tych raczej sprawdzać nie będziemy... A jeżeli będziemy to naturalnie onchange.
Tyle zamieszania o taki głupi topic sleep.gif''

--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:59