![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2006 Skąd: Puławy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dziwny problem z PL znakami teraz dopiero to zauważyłem. Dane z MySQL mają polskie znaki, jak pisze kod HTML to też używam polskich znaków (np. metatag description) i one są w tytule też są. Problem zaczyna się gdy np chce dodać link do strony na serwis facebook wtedy facebook pobiera sobie dane z mety (wcześniej wspomniane description oraz np title) i w tej chwili nie ma PL znakow w danych pobranych z www i wyświetlonych na facebooku. Mowa tutaj o stronie http://www.cyran.net.pl Pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem. Spradziłem wszystko kodowanie HTML mam iso poprawne sprawdzałem na necie w jakimś manualu webmade (www i PL znaki). Dla pewności podaje kod. To samo kodowanie ustawiłem w edytorze PHP aby przy jego uzyciu zapisał plik. Na prawde już nie mam pomysłów co jeszcze moge zmienić. Może wy jakieś macie? Pozdrawiam Kamil |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wchodząc na stronę facebooka, przeglądarka pokazuje, iż używają kodowania utf8
a w ich meta widnieje wpis
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2006 Skąd: Puławy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm no teraz na szybko zmienilem i nic nie wiem nawet skad facebook dokladnie te dane pobiera title to na pewno z tagow innej opcji nie ma ale skad text sobie bierze (wiem ktory ale probowalem wykombininowac czy z panelu z glownej czy z podstrony kontakt ale nic nie daje efektow)
no nic klade sie spac jutro bede nad tym myslal dla pewnosc zapytam - kodowanie plikow ustawiam UTF-8 - kod HTML kodowania takze na UTF-8 czy gdzies jeszcze jest jakis element ktory moze miec wplyw na to kodowanie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Same dane też masz w utf8?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
kodowanie plikow - UTF-8
ten kod w metatagach tez ma podane - UTF-8 kodowanie w bazie (teraz zauwazyle) latin_1_swedish_ci (calej bazy latin2_general_ci) troche sie namieszalo Czy mozecie mi napisac jakiego edytora tutaj PHP najlepiej uzywac z jakimi kodowaniami (baza, pliki HTML i sam zapis plikow)? Z tym kodowaniem mam teraz spory problem bo ja widze PL znaki, facebook nie , przypadkowi ludzie tez nie widza PL znakow ... juz sie w tym zaczynam gubic. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmień kodowanie bazy na utf8, tabel na utf8_polish_ci
pliki w kodowaniu UTF8 bez BOM i posyłaj nagłówek do przeglądarki: jeżeli to nie zadziała to możesz jeszcze ustawić kodowanie dla połączenia z mysql -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:33 |