![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zakładam stronę z płatnym dostępem do części materiału. Chciałbym, by podczas logowania skrypt odczytywał ip użytownika po to, by przy kolejnych logowaniach przepuszczał tylko osobę z tym ip (chcę uniknąć rozdawania kont i haseł). Można w jakiś sposób to zrobić? Problem istnieje z użytkownikami neo, jakiś sposób na nich też jest? Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale oprócz ip widniejącego w sieci jest też ip stałe komputera. Da się je w jakiś sposób odczytać? Zawiłe dość, ale mam nadzieję, że ktoś się połapie. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dasz rady sprawdzić IP wew.
hmm wydaje mi się że mógłbyś ciasteczka wykorzystać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ciasteczka byłyby dobrym zabezpieczeniem? i czy jeśli ciasteczka będą przesłane do kogoś innego, to ta osoba może omiąć zabezpieczenia?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, ciasteczka nie są dobrym zabezpieczeniem. Każdy może je usunąć i wejść na stronę jako nowa osoba.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
to w takim razie czy istnieje dobre zabezpieczenie, które w 100% zblokuje możliwośc wchodzenia kilku użytkownikom z jednego konta?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 5 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzanie IP opiera się najczęściej na mniej więcej takiej funkcji:
Jak widzisz opiera się to o zmienne SERVER, a więc nie jest to do końca wiarygodne. Jedyne co możesz zrobić (jak nie chcesz haseł i loginów) to spróbować zebrać jak najwięcej informacji o osobie i porównywać to z tym, co zapiszesz sobie w bazie danych. Możesz wykorzystać do tego:
według mnie każde z tych rozwiązań przyniesie sporo kłopotów i obciąży aplikacje, a każdego z nich nie stosował bym oddzielnie. p.s. Może można skorzystać z kont z jakiegoś serwisu społecznościowego (np Facebook API) do autoryzacji, ale nigdy z czymś takim nie pracowałem więc nie wiem (no i kwestia zasięgu) -------------------- -------------------------------------------------------------------------
My blog |
|
|
![]()
|
|
dzięki, będę kombinować
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat to w takim razie czy istnieje dobre zabezpieczenie, które w 100% zblokuje możliwośc wchodzenia kilku użytkownikom z jednego konta? Nie. Wszystko da się obejść... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 08:46 |