![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 2 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z sesjami PHP i ich zmiennymi. Korzystam z jQuery i skryptów PHP. Stworzyłem sobie panel logowanie.
login.html - plik z interfejsem login.php - skrypt odpowiadający za sprawdzenie użytkownika w bazie W pliku login.php tworzę sesję i po sprawdzeniu użytkownika zapisuję go do zmiennej sesji $_SESSION['username']=$username; W trakcie działania programu wielokrotnie korzystam z tej zmiennej celem zapisania logów do bazy. W każdym zapisanym logu jest informacja o użytkowniku który dokonał operacji i jest ona pobierana z $_SESSION['username']. Wszystko działa do momentu kiedy pracuje jeden użytkownik w przeglądarce. W momencie kiedy pierwszy użytkownik się nie wyloguje a zaloguje się na innej zakładce drugi użytkownik to wszystkie logi są zapisywane jako ten drugi. Nie ważne czy operację aktualnie wykonuje pierwszy czy drugi. Jak można rozwiązać taką sytuację. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na jednej przeglądarce może byc zalogowany tylko i wyłącznie jeden użytkownik. Zalogowanie drugiego usera powoduje WON temu pierwszemu. Niezależnie czy uzywasz AJAX czy nie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 2 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli rozumiem, że zalogowanie drugiego usera niszczy pierwszą sesję.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie tyle niszczy co nadpisuje
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
A czy jest możliwe przetrzymywanie w zmiennej javascriptu id sessji i potem na podstawie takiego id odwołanie się do zmiennej przetrzymującej dane. Np. Tworzę sesję, zapamiętuję jej ssid i ustawiam zmienną sesji np: user+ssid, przesyłam ssid i trzymam go w zmiennej w javascript. Potem jak za każdym razem odwołam się ajaxem do skryptu php i wyslę mu ssid sessji to czy odwołam się w jakiś sposób do zmiennej ustawionej w danej sesji o podanym ssid?
|
|
|
![]()
|
|
Kombinujesz i za dobrze na tym nie wyjdziesz.
Przyjmij prostą zasade: jedna przeglądarka - jeden użytkownik. Chcesz miec wiecej zalogowanych to włącz inną przeglądarke- jeden na operze a drugi na firefox -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:30 |