![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie wiem pod jakim hasłem szukać u wójka googla więc pisze tutaj. Jak tworzy się takie mechanizmy w których url wyglądają podobnie do: http://strona.pl/pozycjonowanie/przekierowanie. Nie ma tam żadnego numeru id jedynie nazwa artykułu. Jak przechowywać powiązania miedzy tym url a konkretnym rekordem w bazie ?. Jak zwykło się mawiać na taki mechanizm ? Może macie jakieś linki traktujące o tym zagadnieniu ? [php][/php]
Ten post edytował kask18 7.10.2010, 10:26:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 459 Pomógł: 26 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że nie ma to większego znaczenia czy będzie id czy nie. wystarczy zamiast id dać name (lub coś innego po czym będziesz rozróżniał rekordy).
A do ładnych adresów z pewnością przyda Ci sie .htaccess. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że to nie jest kwestja .htaccess. Nie wydaje mi sie żeby tu chodziło o translacje url-a. A pomysł z wykorzystywaniem pola tekstowego kalo klucza raczej nie wpłynie pozytywnie na wydajność... ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
kask nie znasz się i się "wydajesz".
To są ładne urle. Poczytaj o tym a sie dowiesz na czym to polega a potem zaczniesz się "wydawac" ![]() Cytat A pomysł z wykorzystywaniem pola tekstowego kalo klucza raczej nie wpłynie pozytywnie na wydajność... ? Widac nie skoro tego używają.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W moi pytaniu chodziło nie o to że są ładne url i jak to zrobić tylko jak z takiego url skorzystać aby wyciągnąć dane z bazy. Widać nie do końca czytanie napisałem. Dzięki za odpowiedzi.
Ten post edytował kask18 7.10.2010, 11:48:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:32 |