![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem. Wymyslilem sobie (nic nowego) ze serwis ktory musze napisac bedzie komunikowal z bankiem danych nie bezposrednio tylko przez XML tzn. na serwerze jadro systemu bedzie wydawalo dane z DB w XML , ktore bede mogl pozniej przez rozne interfacy przerabiac np. web(php) czy client(Java). Glowie sie nad struktura plikow XML ktore beda opisywaly mi zapytanie do DB.tzn. te w ktorych bede definiowal co wlasciwie chce dostac z DB Chodzi mi o to by zapytanie byly strukturowane w XML i jadra parsujac plik z zapytaniem w formacie XML buduje mi SQL zapytanie. JAk mi radzicie czy plik XML wyslany z aplikacji do jadra obslugujacego DB ma miec postac czystego zapytania sql czy go lepiej struktorowac ? jesli tak to w jaki sposob? Natknal sie moze juz z was na jakies artykuly w sieci , lub moze juz to ktos z was robil? glowie sie w jaki sposob struktorowac plik query XML by mozna go bylo rozbudowywac. W jaki sposob przeslac warunki czy chociazby jak struktorwac zapytania uzywajace wewnetrzne funkcjie DB np:SELECT COUNT(jakiesPole) FROM jakasTabela WHERE jakiesPole LIKE %cos% Z gory dziekuje z pomoc i wszelkie uwagi Pozdrawaim EVO |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy mnie zrozumieliscie
![]() chodzi mi o to ze zapytanie: [sql:1:780edd1e05]SELECT COUNT(jakiesPole) FROM jakasTabela WHERE jakiesPole LIKE %cos% AND innePole=='jakisWarunek'[/sql:1:780edd1e05] chcialbym przedstawic np tak: [xml:1:780edd1e05] <query> <action>select</action> <field function="count">JakiesPole</field> <table>JakasTabela</table> <condition comparison="like"> <field>jakiesPole</field> <requirement>%cos%</requirement> </condition> <condition comparison="equal"> <field>innePole</field> <requirement>jakisWarunek</requirement> </condition> </query> [/xml:1:780edd1e05] lub [sql:1:780edd1e05]INSERT INTO tabela ( id , name , date )VALUES('', 'jakiasWartosc', 20040503153245);[/sql:1:780edd1e05] [xml:1:780edd1e05]<query> <action>insert</action> <table>tabela</table> <input> <field>id</field> <value></value> </input> <input> <field>name</field> <value>jakiasWartosc</value> </input> <input> <field>date</field> <value>20040503153245</value> </input> </query>[/xml:1:780edd1e05] Zalezy mi na waszej opini oraz pomyslach jak innaczej mozna by to bylo przedstawic bo nie moge wpasc na optymalny pomysl ![]() A napewno juz ktos sie z tym borykal lecz nic w sieci nie moge znalezc ![]() HELP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 10:29 |