![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam zrobiłem sobie na stronie przyjazne url i teraz pytanie:
mam adres adres/srodowisko co odpowiada kategorii Środowisko i teraz pytanie jak wyszukiwać nazwy srodowisko w bazie czy jest jakieś inne rozwiązanie niż zamiana na poziomie bazy danych REPLACE(pole, "ś", "s") i tak dalej (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedz. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zapisuj w bazie tzw. slug czyli "Żółć" -> "zolc" i na tej podstawie wyszukuj dane. Trochę jednak niepokoi mnie:
Cytat jak wyszukiwać nazwy srodowisko w bazie Powinieneś zrobić tak, że do artykułów/produktów czy co tam masz przypisujesz ID kategorii, a nie slug czy nazwę. Po odebraniu adresu adres/zolc pobierasz kategorię na podstawie sluga, a następnie wyszukujesz dane na podstawie ID wybranej kategorii. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat czy jest jakieś inne rozwiązanie niż zamiana na poziomie bazy danych REPLACE(pole, "ś", "s") i tak dalej Tak, jak ~phpion mówi. A jeśli chodzi o realizację: http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html#t81 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki @phpion nie zdawałem sobie sprawy z istnienia takiego rozwiązania, no ale człowiek uczy się całe życie.
@erix podobne rozwiązanie napisałem, nie mniej jednak twój tutek jest naprawdę pomocny, czytałem go kilka razy ale jakoś umknął mi ten akapit. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 08:07 |