![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedną tabelę w której dwie kolumny wskazują na dwa różne rekordy drugiej tabeli.... potrzebuje wynik tego łączenia w jednym rekordzie...
jestem zielony, dlatego proszę o pomoc ![]() Ten post edytował patong 5.10.2010, 20:39:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat jestem zielony ufoludkom nie pomagamy....![]() Musisz uzyc złączenia. W mysql jest to left join. W postgre nie wiem, pewnie podobnie - zajrzyj do dokumentacji -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale join łączy po jednym rekordzie z każdej tabeli, a ja potrzebuje wziąć dwa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Kazda z kolumn wskazuje na dwa rekordy? Czy dwie kolumny wskazują w sumie na dwa rekordy?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Każda wskazuje na dwa rekordy.
Masz np taką tabele: id var1 var2 ---------------- 1 1 2 i druga tabela: id var -------- 1 ax 2 bx a wyniku potrzebuje mieć rekord: id var1 var2 ---------------- 1 ax bx czyli dla var1 = 1 żeby wstawić ax, i dla var2 = 2 ma być bx Ten post edytował patong 5.10.2010, 21:04:22 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Każda wskazuje na dwa rekordy. A w przykladzie co pokazales to jedna wskazuje na jeden a druga na drugi. Weź się zdecyduj.Co do przykladu: no to jest jak mowilem: uzyj JOIN Tylko że nie jeden JOIN a dwa JOIN - na każdą z kolumn. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:45 |