![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z moim kodem, sytuacja wygląda tak: Mam na jednej stronie wyświetlonych użytkowników z bazy danych, każdy ma inne ID. Przy nazwie każdego użytkownika widnieją dwa pola z możliwością wpisania danej ilości kartek darmowych oraz kartek płatnych i obok każdego z userów jest przycisk zapisz. Kiedy wpiszę liczbę np. kartek darmowych w ilości 45 dla użytkownika z id_konta = 9, to zmieni również tę liczbę dla wszystkich innych użytkowników, a nie dla jego jednego. Dodam że zmienna $wiersz[id_konta] wyświetla przed kodem różne id dla każdego z userów (takie jakie jest przyporządkowanie w bazie). Co mam zrobić ze zmienną $wiersz[id_konta] żeby zmieniało dane tylko dla konkretnego z userów ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dałeś htmla. Domyślam się że problem dotyczy przycisków zapisz. Nie określiłeś którego usera ma zmienić.
Zrób np. dla każdego pobranego usera osobny formularz i daj ukryte pole z id usera
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój kod wygląda teraz tak (nie dodałem teraz połączenia i wybrania z bazy, ale ono tam jest). W formularzu przesyłam id_konta wybrane z bazy i zapisuję do zmiennej, jednak przy każdym wybranym rekordzie (użytkowniku) wyświetla to samo id, a kiedy wyprintuję zmienną $wiersz[id_konta] wyświetla poprawnie id, dla każdego użytkownika inne, jednak kiedy w warunku ustawię WHERE id_konta='$wiersz[id_konta]' to przy kliknięciu "Zapisz" zmienia ilość kartek dla wszystkich rekordów. Jak to rozwiązać ?
Jest ktoś w stanie mi z tym pomóc ? Ten post edytował Ravik 3.10.2010, 13:05:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"W formularzu przesyłam id_konta wybrane z bazy" pokaż to pobranie z bazy
Ten post edytował CuteOne 4.10.2010, 10:24:09 |
|
|
![]()
|
|
Patrz post wyżej, przedtem jest jeszcze kod wybierania z bazy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie masz to id_konto... (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
$wynik=pytanie_baza("select email,imie,nazwisko,id_konta from ".PREFIX."konta where id_konta='$id_konta'"); Ten post edytował CuteOne 4.10.2010, 10:27:18 |
|
|
![]()
|
|
Zobacz że $wiersz[id_konta] jest przesyłana przez formularz do zmiennej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Włącz sobie wyświetlanie wszystkich błędów, to sam zobaczysz czy oby na pewno przesyla (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Daj na samym początku kod php |
|
|
![]()
|
|
gdzie?? hmm? przez formularz wysyłasz $_POST['idkonta']... a powiedz mi teraz skąd masz to:
<input type="hidden" name="idkonta" value="<?php echo $wiersz['id_konta'] ?>" /> |
|
|
![]()
|
|
Zapisanie do tablicy wyniku z MySQL, ta zmienna dostępna jest w całym programie, wybierana na podstawie funkcji poprzedzającej mój kod.
Aha i nie wywala żadnego błędu. Jak zapisuję do zmiennej $idkonto = $wiersz[id_konta] i ją printuję to wyświetla id poprawnie dla każdego z userów (dla każdego inne), a jak dam w warunku WHERE = '$idkonto' to zmienia dla wszystkich rekordów. Jak to możliwe (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli twierdzisz, że jest dostępna "wszędzie" to zobacz w źródło strony czy tu <input type="hidden" name="idkonta" value="<?php echo $wiersz['id_konta'] ?>" /> wyświetli się id_konta
|
|
|
![]()
|
|
Tak wyświetla się.
Aha i po przesłaniu przez formularz $wiersz[id_konta] i wyprintowaniu jej, zawsze pokazuje id pierwszego rekordu a nie każdego z osobna, a wyprintowanie $wiersz[id_konta] bez przesyłania, powoduje wyświetlenie id każdego z osobna, a ustawienie $wiersz[id_konta] w warunku MySQL, powoduje że rekordy modyfikują się dla wszystkich użytkowników, ale tylko przy edycji pierwszego użytkownika, jeżeli modyfikuję usera o innym ID to nic się nie dzieje. Będzie ktoś w stanie rozszyfrować mój problem ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 19:35 |