![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sobie analizuje moduł grup na NK i ciekawi mnie jedna kwestia... Przyjrzyjmy się adresowi tematu na forum jednej z grup:
1. wersja jak na NK grupy/446/forum/6/ gdzie 446 to id grupy, a 6 to id tematu w obrębie tej grupy, w takim wypadku pobieramy posty danego tematu na podstawie aż dwóch zmiennych 2. wersja inna (lepsza?) grupy/446/temat/68398 albo wręcz grupy/temat/68398/ gdzie 68398 to id tematu, wtedy pobieramy posty o podanym id_tematu, więc na podstawie 1 zmiennej Jakie są plusy tego pierwszego rozwiązania? Czy faktycznie jest ono mniej optymalne od rozwiązania drugiego? Ten post edytował andycole 1.10.2010, 23:56:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w czym przeszkadza indeks na dwóch kolumnach (id grupy, id wątku)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobranie na podstawie indeksu 2 kolumnowego jest chyba wolniejsze, poza tym większe obciążenie w związku z przebudową większego indeksu, a już na pewno potrzeba więcej miejsca na jego przechowywanie.
Po prostu interesuje mnie jakie plusy ma z pozoru gorsze rozwiązanie? Ten post edytował andycole 1.10.2010, 23:58:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Pobranie na podstawie indeksu 2 kolumnowego jest chyba wolniejsze, poza tym większe obciążenie w związku z przebudową większego indeksu, a już na pewno potrzeba więcej miejsca na jego przechowywanie. Z tego, co wiem, to NK posiada osobny klaster znacznej ilości maszyn na cache przetrzymywany wyłącznie w RAM (memcached). Więc to nie jest problem w ich przypadku. Cytat Jakie są plusy tego pierwszego rozwiązania? Czy faktycznie jest ono mniej optymalne od rozwiązania drugiego? Jest gorzej pozycjonowane. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Z tego, co wiem, to NK posiada osobny klaster znacznej ilości maszyn na cache przetrzymywany wyłącznie w RAM (memcached). Więc to nie jest problem w ich przypadku. No tak, ale wykorzystują taką metodę tylko dlatego że mają spory cache? Jakieś korzyści muszą z tego chyba mieć. Jest gorzej pozycjonowane. Racja, jest więcej parametrów nic nie mówiących (liczbowych), ale akurat w tym przypadku fakt mało ważny, bo strony i tak nie są indeksowane (widoczne tylko po zalogowaniu). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 03:50 |