![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam tablicę, w której każdy element jest pewnym obiektem. Chciałem teraz napisać taki kod, w którym mógłbym mógłbym zrobić zdarzenie dla każdego z elementów. Przykładowo:
W jaki sposób mogę zrobić odniesienie do wszystkich elementów na raz? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <div>klik</div><div>klik</div><div>klik</div><div>klik</div><div>klik</div> <script> els = document.getElementsByTagName('div'); for(i in els){ els[i].onclick = function(){ alert('Kilk'); } } </script> lub <-- o to Ci pewnie chodziło Kod <div>klik</div><div>klik</div><div>klik</div><div>klik</div><div>klik</div>
<script> els = document.getElementsByTagName('div'); for(i=0; i < els.length; ++i ){ els[i].onclick = function(i){ return function(){ alert(i); } }(i) } </script> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Do tego służy addEventListener
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@smietek: jak już chcesz się tak czepiać(
![]() Poza tym nie ma większej różnicy, przy tak prostych skryptach: https://developer.mozilla.org/pl/DOM/elemen...ia_zdarze.C5.84 Cytat Ponieważ była to istotna część DOM 0, ta metoda jest bardzo szeroko wspierana i nie wymaga specjalnych kodów do różnych przeglądarek; stąd też jest to normalnie używana do dynamicznego zaczepienia obsługi zdarzenia jeśli nie potrzeba dodatkowych możliwości addEventListener(). Absolutnie, nie jest to żadnym błędem ![]() Ten post edytował kamil4u 1.10.2010, 22:02:36 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 10:26 |