![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam bardzo nietypowy problem. Otóż od kilku dni nie mogę wejść na serwis onet.pl. Gdy próbuję, zamiast normalnego onetu, ładuje się taka strona (screen) http://www.chryslerviper.webpark.pl/co_to.jpg Nie wiem co mam o tym myśleć. Na innych kompach wszystko jest good, inne serwisy onetu (typu http://nazwa.onet.pl) działają. Prawdopodobnie to jakiś wirus albo spyware, ale być może ktoś już się z tym spotkał. PS: nie mam na razie napędu CD więc nawet nie moge zrobić formata ![]() Ciekawostka: po kliknięciu na 'spyware removal' jakąkolwiek przeglądarką pracuję, przeglądarka się po załadowaniu strony zamyka :? . Przeglądałem kod (html i js), ale nic nie znalazłem. Tak w ogóle to coś w rodzaju mini-katalogu php. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niew no to jest smieszne. Wchodze na tą stronę a przeglądarka (Avant Browser i Mozilla) mi się zamykają. Tak po prostu, bez ostrzeżenia... Skanowałem kompa NAVem MKS-online, mam cały czas wlączony monitor Anti-Trojan i nic. Ale cały czas mi się pojawia cydoor i jeszcze kilka innych ad-aware'ów (spy-killer wykrywa).
Może ktoś podać bezpośredni link do tego programu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:arrow: Zobacz tez Spy Sweeper'a
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bede nowego watku zaczynal, dlatego pisze tu:
Od 2 dni mialem problem w wXP, ze po polaczeniu sie z netem wywalo mi komunikat: Kod System is shutting down please save all work in progress and log off. Any unsaved changes will be lost. This shutdown was intiated by NT Authoritysystem.
Message The system process c:windowssystem32lsass.exe terminated unexpectedly with status code 128. The system will now shut down. probowalem na 100 sposobow to naprawic - nawet wylaczeniem uslug w winXP. okazalo sie ze wXP widzi to jako trojan. Rozwiazanie: Cytat Check the registry in HKLMSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun
Do you see an entry for C:winntavserver.exe ? It's a new virus called W32.Sasser.Worm according to Symantec. It's in the definition from 4/30/2004. It exploits the hole patched by MS04-011. Delete the registry entry and then close RegEdit so it writes it. Then rebo ot the server and you should be able to then update your AntiVirus and patch your server. Since I've removed this virus our server has become stable again. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@Seth - instalator zachowuje się tak samo jak przeglądarka - po prostu się wyłącza ( a raczej coś go wyłącza)
@Paul - zainstalowałem, za pierwszym razem wykjrył kilka spyware Kod Found: Alexa Toolbar registry trace.
Found: searbar.html hijack registry trace. Found Cookie: Fastclick Cookie, version 1 Found: Gator (GAIN), version 4.054 Found: PrecisionPop, version 1 Found Adware: Cydoor Peer-to-Peer Dependency, version 3.2.1 Found Adware: Lopdotcom, version 1 Found Adware: Lopdotcom, version 1 Poza tym po restarcie wykrył 4-krotną próbę zamiany strony startowej IE. @wassago - niestety to nie to (niestety, bo już bym chciał się tego pozbyć) UPDATE: kiedy wpiszę www.onet.pl pokazuje mi się strona http://tozqys.outhost.info/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to nie masz innego wyjścia jak format ...
|
|
|
![]()
|
|
teraz przynajmniej moge go sformatować bo naprawiłem napęd tzn podłączyłem go razem z hdd. Okazało się, że drugi kontroler IDE jest walnięty. Teraz pytanie: czy wir może coś takiego zrobić? (słyszałem że niektóre rozwalają bios albo hdd)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
sprubuj uzyc przywracania systemu, w Xp po praz pierwszy to naprawde dziala, mialem podobny problem, przywrucilem kompa do stanu wczesniejszego i pomoglo
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe patrząc na ikonke w tym zrzucie można pomyślec pewnie kaliowski coś namieszał ;>.
Może najpierw zobacz jakie procesy chodzą ci w systemie, sprawdź autostart. ponieważ piszesz że wykryty poróby zmiany startowej ajkiś proces musi być zakamuflowany i mieszać. Może ajkiś złośliwy dialer. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę a propos- jakiś czas temu czytałem artykuł o oszustach, którzy wyłudzali numery kart kredytowych wykorzystując lukę w IE, która pozwalała na wyświetlenie dowolnej strony tak, by w pasku adresu wyświetlony był url ich banku. I zastanawiam się, czy to rzeczywiście możliwe? Spotkaliście się z takim efektem?
Może dodam, że absolutnie nie chcę nikogo oszukać a jedynie ciekaw jestem czy rzeczywiście coś takiego jest możliwe. Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
Poza ta dziura IE ma jeszcze duzo wiecej grozniejszych.
Na securityfocus.net mozna sobie poogladac exploity ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:57 |