![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam takie szybko pytanko. Chce wywalac spam boty probujace wpisywac cos w moim formularzu na jakas strone. W formularz w niektórych polach nalezy wpisywac tylko liczby. Oczywiscie bot tego nie wie. Bedzie wstawial wszedzie linki http://www.dsgsdgsfdgds.com/ . I pomyslalem sobie, ze bede na poczatku szukal w zmiennej z POST "h" lub "w" lub kropki, bo te 3 rzeczy prawie zawsze sa w linkach. Czy dobrze rozumuje? Czy moze szybciej i mniej zasobozerne bedzie sprawdzenie czy sa tam liczby (i null - pole moze byc puste)?
z gory dzieki za odp. Ten post edytował uglukha 30.09.2010, 11:54:05 -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ctype_
Zainteresuj się. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki! użyłem ctype_alpha
-------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do liczb jest ctype_digit
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
no tak, ale ja chciałem wykrywac litery w polach, gdzie czlowiek normalny wpisze cyferki tylko, a bot bedzie sie staral wpisac jakis link czy inne badziewie.
w sumie mozna uzyc ktorejkolwiek z tych funckji, zalezy od ktorej strony podejsc. z uzyciem ctype_alpha warunek wyszedl mi krotszy ![]() -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]()
|
|
To inaczej...
Nigdy ale to NIGDY nie określaj niedozwolonych znaków! To błędne podejście, zawsze o czymś zapomnisz... Jeżeli użytkownik ma podać liczę to tylko i wyłącznie LICZBY przejdą walidację. Dlatego też podałem Ci odpowiednią funkcję. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Masz rację.
Moglbym prosic o ponowne nakierowanie jak prosto to przerobic? Programuje for fun, i nie wiem jak to inaczej zapisac.
Tak chyba to nie zadziala?
-------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował lord2105 1.10.2010, 17:46:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@lord2105
dzięki, coś wczesniej namieszalem z nawiasami, wszystko juz dzialo. BTW. die musi byc, bo na koncu pliku jest troche zwyklego htmla, ale to sobie dodalem juz. Jeszcze jedno pytanie, jak dodac, aby oprocz znakow z ctype_digit dopuszczalo jeszcze dwukropek? Bo w jednym miejscu w formularzu mozna wpisac czas w postaci "23:30". Formuly wpisywania juz nie zmienie, bo od tego jest zalezne kilka innych skryptow. -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:45 |