![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, jestem początkującym adeptem PHP i mam parę pytań. Już opisuję w czym tkwi problem. Mam do stworzenia prosty serwis konferencyjny w którym użytkownik może publikować ogłoszenia (bez zatwierdzenia ich przez admina), artykuły ( użyłem tego samego skryptu jak do tworzenia ogłoszeń, tylko że doszedł jeszcze tamat artykułu). Dodatkowo może publikować (uploadować) pliki *.html, *.doc oraz *.txt. Do strony głównej dostęp jest przyznany tylko po zalogowaniu, jest skrypt sprawdzający sesję użytkownika ( czy to admin, redaktor czy user). Po sprawdzeniu sesji, wszystkie działania przekazywane są do odpowiedniego pliku *.inc tzn admin.inc, redaktor.inc oraz user.inc. Gdy na stronę loguje się admin, posiada uprawnienia swoje, usera oraz redaktora, czyli tak na prawdę udział biorą 3 pliki *.inc. Jeśli loguje się redatkor plik adminowski nie jest już includowany itd. Mam problem z zamieszczeniem artykułu który mógłby zostać opublikowany dopiero po zatwierdzeniu przez admina.
Po drugie problem z uploadem plików. Póki co mam zrobione wgrywanie pliku *.doc o wielkości do 1mb, nie wiem za bardzo jak zrobić filtr na 3 typy plików które wymieniłem wyżej.
Przedstawię wam to co udało mi się zrobić, może ktoś będzie umiał mi pomóc. Z góry dziękuję. Struktura bazy artykuły:
a to plik user.inc
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Czemu aby user opublikował artykuł musi przesyłać go plikiem? Daj mu <textarea>.
Twój upload da się oszukać. + strona podatna na xss oraz sql injection. +nie mieszaj logiki php z html. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu aby user opublikował artykuł musi przesyłać go plikiem? Daj mu <textarea> Artykuł ma być jak najbardziej wysyłany polem tekstowym. Przesyłane mają być pliki z jakimiś duperelkami które nie nadają się do pola tekstowe, np referat w wordzie z odpowiednim formatowaniem. Co do zabezpieczeń, to nie ma być ambitny projekt, mam go na zaliczenie przedmiotu na uczelni. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:05 |