![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Proszę aby w tym wątku pojawiły się pytania, wątpliwości oraz zgłaszane były "usterki" dotyczące powyższego konkursu.
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się czy skrypty mogą być napisane pod PHP5, ale skoro niema ani słowa o tym w regulaminie to zakładam, że tak - przydałoby się jednak potwierdzenie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
mozna i tak i tak pod PHP4 i pod PHP5
zanim php5 wejdzie na wszystkie servery jednak troche czasu minie ... dlatego tez w tym zakressie postanowilismy nie ograniczac |
|
|
![]()
|
|
aby Was zachęcić chcę tylko powiedzieć że już wpłyneło parę prac ....
liczę na Waszą pomysłowość .... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trzeba uzywac komentowania w pracy wedlug podanego wzorca ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat trzeba uzywac komentowania w pracy wedlug podanego wzorca ?
Założeniem konkursu jest napisanie takiego zestawu klas, który w możliwie najlepszy sposób tłumaczyłby założenia OOP ludziom dotychczas piszącym strukturalnie. Czy można to zrobić, nie dokumentując dokładnie kodu? Niesądzę. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok rozumiem DeyV ale, w swoich skryptach troche inaczej komentuje, a tego rodzaju komentowania nie bardzo qmam... Po co mam uzywac czegos czego sie nie rozumie ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Ale z drgiej strony - co wydaje się logczniejsze - to że ty nauczysz się standardu komentowania, czy też to, że wszyscy czytający Twój kod będą musieli rozszyfrowywać Twój system?
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To znaczy trzeba napisać klasę z komentarzami? Mi na przykład lepiej pasuje napisanie tekstu i dołączenie źródła.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Są określone standardy kodowanie, którymi posługiwac się powinien każdy programista publikujący materiały na php.pl. Jest podany do nich link. Czego jeszcze nie rozumiecie ludkowie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Och... nie rozumiecie, że napisana klasa ma być wzorcem według którego osoby stawiające pierwsze kroki w OOP będą mogły nauczyć się jak to wszystko ma wyglądać.
Dlatego właśnie, taka klasa ma być zgodna ze standardami i bezbłędna. EDIT: napisalem w tym samym czasie co Scanner ![]() -------------------- Ez Partner :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możecie pokazać na php.pl przykładowego poprawnie sformatowanego kodu. Bo ja na przykład napisałem takie tam maleństwo ale boję się, że sformatuje go źle i praca popłynie do @#$%#@. A przykład krótkiej klasy każdemu zainteresowanemu na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości.
Jeżeli spełnienie mojej prośby jest możliwe, to bardzo o to przosze. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Przejrzyj na przykłąd moje kody (brakuje w nich tylko komentarzy)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A nie możecie pokazać na php.pl przykładowego poprawnie sformatowanego kodu.
Tutaj masz wszystko ladnie omowione: http://www.phpdoc.org/docs/HTMLSmartyConve....howto.pkg.html |
|
|
![]()
|
|
nie nalezy sie bac ze jakas praca zostanie odrzucona z powodu braku czegos tam
zachecam do wysylania ale starajcie sie spelnic zasady okreslone w regulaminie - to tylko zwiekszy Wasze mozliwosci uzyskania nagordy oraz publikacji na wortalu Waszej pracy !!! mam nadzieje ze zachecilem Was do wziecia udzialu w konkursie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W regulaminie jest napisane, że mozna dołączyć maksymalnie 5 plików *.php, a więc jeśli dobrze rozumiem to można dodać pliki z innymi rozszerzeniami na przykład coś w stylu readme.txt, żeby wyjaśnić co do czego?
-------------------- Linux is like wigwam, no windows, no gates and an apache inside.
Mój blog łebmasterski (po angielsku) Web Development Blog. |
|
|
![]()
|
|
no coz zgadza sie to jest niescislosc ogolnie cala praca czyli index.php lub inny startowy plik winien includowac maksymalnie 4 inne pliki moga byc to pliki inc txt jak kto chce ale pamietajcie ze oceniamy wszystko i przy standardowych ustawieniach apacha takie rozwiazanie jest malo bezpieczne
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2004 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... Ograniczenie związane z ilością plików uważam za trochę dziwne i nieelganckie. Bo przecież programowanie obiektowe polega na tym, aby starać się każdą klasę umieszczać w innym pliku. A więc zakładając, że można zamieścić tylko 5 plików to odejmując jeden z dokumentacją, jeden plik z jakimiś danymi pozostają nam 3 pliki. Jeśli chcemy by nasz kod był czytelny można więc stworzyć tylko 2 klasy i 1 skrypt, który na tych klasach będzie operował.
Właśnie przed chwilą stworzyłem prostą aplikację, którą prześlę na konkurs i wyniosła mi ona aż 8 plików. Mogę jednak wszystkie klasy umieścić w jednym pliku i będzie, że całość zajmie 4 pliki. Jednak takie rozwiązanie będzie dość nieczytelne i może utrudnić zrozumienie paradygmatu programowania obiektowego. Co więc mam zrobić? Może zamiast ilości plików nałożyć jakieś orgraniczenie na ilość klas, albo na wielkość stworzonego kodu? -------------------- ciężkie jest życie kodera :(
|
|
|
![]()
|
|
ograniczenie zwiazane jest z tym aby nie wplywaly zbyt skomplikowane aplikacje.
Chce zaznaczyc iz plik z dokmentacja moze zostac podczepiony jako 6 i nie bedzie to drastyczne zlamanie regulaminu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 09:14 |