![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Korzystam z PDO i nie wiem jak policzyć rekordy w tabeli np. ID. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej policzyć już w zapytaniu mysql:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/gro...#function_count a jak się uprzesz to pobierasz wszystkie wiersze do tablicy i liczysz jej elementy: http://pl.php.net/manual/en/function.count.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Co mi z policzenia w zapytaniu jak ja chcę policzyć wszystkie ID (bo np. niektore id usuwalem) i wyswietlic ich ilosc.
Mam kod: Kod <?php $stmt = $pdo -> query('SELECT `login` FROM `user` ORDER BY `id` desc limit 0,01'); foreach($stmt as $row) { echo 'Witamy najnowszego użytkownika, którym jest <b>'.$row['login'].'</b>! Jest on naszym X userem.<br />'; } echo 'Mamy X piosenek oraz X wykonawców.'; ?> Byłbym wdzięczny za wyszukanie błędów bezpieczeństwa w skrypcie. Ten post edytował vegeta 27.09.2010, 16:26:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo ja mam kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, albo Ty. Musieliśmy Cię źle zrozumieć, bo zarówno moje podpowiedzi, jak i kolegi realizują to zadanie. Co do tego ma czy usuwałeś jakieś ID? Jak usunąłeś z bazy to ich tam nie ma - nie zostaną policzone...
jak chcesz kombinować jak koń pod górę to przekształć sobie swój fragment kodu na coś w stylu:
|
|
|
![]()
|
|
Spoko już zrozumiałem.
Teraz proszę o wskazanie ewentualnych błędów bezpieczeństwa i czy można to jakoś uprościć. Jak zrobić, żeby przy liczeniu wykonawcy liczyło tylko różne od siebie wartości, a nie wszystko z kolumny wykonawca? Np. mam 2x Dżem i chcę, aby liczyło mi to tylko raz. Ten post edytował vegeta 27.09.2010, 20:43:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pogrupowałbym to poprzez
Kod GROUP BY group_id Jednak co robisz imo źle, to ilość zapytań. Im mniej ich zrobisz, tym będzie to bardziej wydajne.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Co byś pogrupował?
Co do zapytań to mógłbym wsadzić SMTP i SMTP2 w jedno, ale mam tam wybieranie ostatniego elementu ID. Chyba, że macie inne pomysły jak to połączyć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:12 |