![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 2 Dołączył: 23.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dlaczego live nie zawsze chce działać? Dlaczego delegate działa i nie działa dla elementów które są generowane przez jQuery? Click... jakby nie mogło istnieć Live powinno działać jeśli element jest w pamięci jQuery, Delegate też różnie działa ... O co biega? ![]() Nie znalazłem dobrego POLSKIEGO tutoriala z wytłumaczeniem kiedy i gdzie się stosuje live/delegate. Zna ktoś coś podobnego do livequery tylko, że dla wersji jQuery 1.4.2? Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To moze napisz w jakim przypadku ci nie dziala to LIVE to pogadamy inaczej
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 2 Dołączył: 23.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jest link <a href="" id="load">Załaduj</a> - klikam (delegate)
2. poprzez zdarzenie click pobieram ajaxem zawartosc <div id="send_form_0">formularza</div> - wysłanie live>submit żadnych błędów w firebugu, nie wysyła się, a strona sie przeładowywuje, w zdarzeniu dalem return false; co powinno zapobiec przeladowaniu sie strony jest jeszcze jeden problem dotyczący tego tematu jak kontynuować pętle each jeśli elementy zostały załadowane przez jQuery? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby link nie przenosił do strony należy przechwycić ten event. Czyli:
Poza tym, reszta tego co napisałeś jest na tyle niezrozumiała, że nie wiem jak tu pomóc. Wiem, że masz w głowie cały problem, jednak my przy tym kodzie nie siedzimy i nie wiemy co masz na myśli, musisz to otwarcie napisać, a nie półsłówkami, skrótami. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak kontynuować pętle each jeśli elementy zostały załadowane przez jQuery? jeśli dobrze rozumiem zamiary to się nie da, musisz na nowo załadowanych elementach na nowo polecieć eachem
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja wiem, że nie jest łatwo zrozumieć to co napisałem, ale to samo będzie jak wytnę kod, który chce omówić
![]() Po prostu nie wiem jak wykorzystać live/delegate dla tego co jest generowane przez jQuery $('#element').live('click',function(){ //my code }); $('body').delegate('#element','click',function(){ //my code }); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko masz w dokumentacji, czegoś konkretnego nie rozumiesz? bo jeśli coś robisz źle to niestety nikt się tutaj nie domyśli co takiego źle robisz
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmm, live działa tylko dla tych elementów, które nie zostały dodane do drzewa DOM?
Szukam rozwiązania, które by nie stawiało problemów wytyczenia czy element istnieje w drzewie DOM. Najlepszym przykładem tego było livequery dla wersji jQuery 1.3.x A więc, powinno być dla mnie obojętne czy tag jest czy go nie ma, a pamięć podręczna jQuery i pmięć przeglądarki była jednym tym samym - jedną warstwą, a nie dwoma oddzielnymi, co komplikuje działanie kodu, ułatwiło by to sprawność, s powodu, przeróżnych funkcjonalności/uniwersalności kodu jquery. Z dokumentacji korzystam jak najbardziej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, live działa tylko dla tych elementów, które nie zostały dodane do drzewa DOM? Live działa dla wszystkich, które są +dla tych, które się pojawią w przyszłości. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:39 |