![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam mały problem z modyfikacją zapytania SQL. Budowa tabel w mojej bazie danych Kod tab1 +----+------+ | id | dane | +----+------+ | 1 | ala | +----+------+ | 2 | ola | +----+------+ tab2 +----+------+---------+--------------+ | id | cena | data_id | id_przedmiot | +----+------+---------+--------------+ | 1 | 20 | 1 | 1 | +----+------+---------+--------------+ | 2 | 10 | 1 | 2 | +----+------+---------+--------------+ | 3 | 20 | 2 | 1 | +----+------+---------+--------------+ tab3 +----+-----------+----------+ | id | przedmiot | nazwa | +----+-----------+----------+ | 1 | 1 | długopis | +----+-----------+----------+ | 2 | 2 | ołówek | +----+-----------+----------+ Zapytanie SQL
Zapytanie zwraca wynik Kod +---------+-----------+------+----------------+ | tab1.id | tab1.dane | cena | tab3.przedmiot | +---------+-----------+------+----------------+ | 1 | ala | 30 | długopis | +---------+-----------+------+----------------+ | 2 | ola | 20 | długopis | +---------+-----------+------+----------------+ Mój problem polega na tym, że nie wiem jak zmodyfikować zapytanie, aby uzyskać taki wynik po jego wykonaniu. Kod +---------+-----------+------+----------------+ | tab1.id | tab1.dane | cena | tab3.przedmiot | +---------+-----------+------+----------------+ | 1 | ala | 30 | długopis | +---------+-----------+------+----------------+ | | | | ołówek | +---------+-----------+------+----------------+ | 2 | ola | 20 | długopis | +---------+-----------+------+----------------+ Zapytanie nie musi zwracać przedmiotów w nowych wierszach, gdyż tylko wystarczy aby napisy były połączone i oddzielone separatorem ("długopis,ołówek"). Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:56 |