![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że jest taka tablica, potraktowana sort'em, tylko liczby naturalne:
[0]=>4 [1]=>6 [2]=>7 [3]=>9 [4]=>12 [5]=>18 Jest też zmienna $j równa np.19. Największy element tablicy zawsze jest <=$j. Chciałbym teraz utworzyć string skladajacy sie z * zawierający $j znaków. Każdy element tablicy wyznacza miejsce, w którym zamiast gwiazdki ma być %. Czyli dla powyższych przykładowych danych ma wyglądać tak: ***%*%%*%**%*****%* Jakieś podpowiedzi? Ten post edytował sadistic_son 22.09.2010, 19:25:34 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Pierwsza myśl - pętla for z ifem dla array czy wyświetlać * czy % ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na to wpadłem po 2 sekundach od powstania problemu. Ale teraz jak powinien wyglądać ten warunek?
Problem z pozoru łatwy, ale jakby sie zaglebic to juz gorsza sprawa. Array ma zawsze mniej elementow niz $j i najwiekszy element z array jest <= $j. Ten post edytował sadistic_son 22.09.2010, 19:26:27 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
np: $str+=(in_array($i, $intArray))? '%' : '*'; ?
|
|
|
![]()
|
|
Hmm, rzeczywiście nie jest to zbyt skomplikowane rozwiązanie.
Dzięki. -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 06:34 |