![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przepraszam jeśli w złym miejscu piszę posta ale jestem tu nowy i mam pewien problem. Otóż mam dwa kody: Kod <b>Wyszukiwarka produktów spożywczych</b><br><br> <form action="wyniki.php" method="post"> Szukaj na podstawie:<br> <select name="podstawaszukania"> <option value="nrproduktu">Numeru produktu <option value="nazwaproduktu">Nazwy produktu <option value="cena">Cena produktu </select> <br><br> Szukane hasło<br> <input name="haslo" type=text><br> <input type=submit value="szukaj"> </form> Kod <?php if (!$podstawaszukania || !$haslo) { print "nie zostało wpisane hasło do wyszukiwarki"; exit; } $podstawaszukania = addslashes($podstawaszukania); $haslo = addslashes($haslo); $db = @mysql_connect("localhost", "root", "******"); if (!$db) { print "błąd w połączeniu"; exit; } mysql_select_db("sklep"); $query = "select * from produkty where ".$podstawaszukania." like '%".$haslo."%'"; $result = mysql_query($query); $num_results = mysql_num_rows($result); print "<p>Ilość znalezionych produktów: ".$num_results."</p>"; for ($i=0; $i <$num_results; $i++) { $row = mysql_fetch_array($result); print ($i+1).". "; print stripslashes($row["nazwaproduktu"]); print ", cena: "; print stripslashes($row["cena"]); print "zł , nr: "; print stripslashes($row["nrproduktu"]); print "<br>"; } ?> Problem tkwi w tym, że po wpisaniu w formularzu html informacji jakich produktów szukam wyskakuje komunikat "nie zostało wpisane hasło do wyszukiwarki" niezależnie od tego co tam wpisze a powinny wyświetlić się produkty których szukam. Może ktoś z Was orientuje się gdzie może tkwić problem? Czy w kodzie, czy może w konfiguracji Apache'a? Kody są z wideo kursu i tam wszystko działa ok. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Ten post edytował sobin 22.09.2010, 16:53:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz (na szczęście) wyłączoną funkcję register_globals. Dane pobiera się za pomocą $_GET["nazwa"]/$_POST["nazwa"]. Metody $nazwa nie używa się ze względu na bezpieczeństwo.
Dodatkowo poczytaj o funkcji mysql_real_escape. Jeśli kod który pokazałeś pochodzi z google to ok, jeśli z książki to natychmiast zmień literaturę! -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc:) już obczaiłem co i jak i działa:)
Natomiast mam inny kłopot. Otóż w trakcie łączenia się z bazą danych nie działa mi funkcja mysql_connect, jedynie mogę się połączyć z bazą funkcją mysql_pconnect. Czy mógłbyś lub ktoś inny mi pomóc i powiedzieć dlaczego tak jest? Szukałem w google ale niestety nie znalazłem nic ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_pconnect nie powinno się za bardzo używać. Zalecam ci PDO.
Powiedz co oznacza "nie działa" bo to mało programistyczne ![]() -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to, że jak próbuje utworzyć połączenie z bazą danych np:
Kod $connect = mysql_connect($host, $username, $password) or die ("Sprawdź połączenie z serwerem."); mysql_select_db("moviesite"); to wtedy Firefox wywala błąd, że połączenie zostało zresetowane, natomiast kiedy używam: Kod $connect = mysql_pconnect($host, $username, $password) or die ("Sprawdź połączenie z serwerem."); mysql_select_db("moviesite"); to wtedy nawiązuje połączenie i wyświetla wynik zapytania. I tak to właśnie connect nie działa a pconnect działa ![]() Ten post edytował sobin 25.09.2010, 16:38:38 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli pokazane jest że połączenie zostało zresetowane to coś nei tak z konfiguracją samego serwera www.
-------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:31 |