![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
jestem tu początkujący i mam takie pytanie: jak oprogramować w PHP i .htaccess obsługę przyjaznych linków, tak aby część zmiennych obsługiwała adres podstrony a część dodatkowe zmienne: Przykładowo:
chcę żeby skrypt zainkludował podstronę /wodne/kajaki.php i na tej podstronie obsłużył zmienne $_GET['alert'] i $_GET['info'] jest kilka poziomów podstron np:
Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2010 Skąd: Bliżyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku .htaccesss wstaw
Kod RewriteEngine on RewriteRule ^/([^/]*)/([^/]*)/([^/]*)/([^/]*)/([^/]*)/([^/]*)/ ?adres1=$1&adres2=$2&alert=$3&info=$4 [R=302] a jeśli chcesz użyć jakieś innego skryptu w pliku index.php (albo innego standardowego pliku jaki masz ustawiony) po prostu używasz Kod require('wodne/kajaki.php'); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego doszedłem, ale nie wiem jak obsłużyć PHP różną interpretację linków z tą samą ilością zmiennych np:
1) strona.pl/wodne/alert/1/ 2) strona.pl/wodne/kajaki/niebieskie/ 1) wykonuje include('wodne.php'); ze zmienną $_GET['alert']=1 2) wykonuje include('/wodne/kajaki/niebieskie.php'); Czy da się to wogóle jakoś obsłużyć? Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W $urlvars będziesz miał tablicę tych zmiennych, które przekazujesz przez URL. Tablica będzie indeksowana po kolei od 0. Np. dla http://domena.pl/strona/costam/innego/ $urlvars będzie zawierała [0] => 'strona', [1] => 'costam', [2] => 'innego'. Na podstawie $urlvars możesz robić co chcesz. W .htaccess przekierowujesz wszystko przez: Kod RewriteEngine On RewriteRule .* index.php W katalogu ze stroną robisz katalog /static/, w który wrzucasz wszystkie pliki dostępne dla użytkownika (css, obrazki, .js). Bezpośrednio w katalogu /static/ robisz plik .htaccess o poniższej treści: Kod RewriteEngine Off Przy przyjaznych linkach typu http://domena.pl/zmienna1/zmienna2/zmienna3/ to jest najelastyczniejsza struktura. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:12 |