![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Witam
Mam formularz i skrypt, który wrzuca dane do bazy.
A jak zrobić, żeby edytować dane w formularzu i z powrotem wysłać do bazy zmienione? Chciałbym, aby wiersz do edycji z bazy był wybierany z listy rozwijanej SELECT, np po nazwisku. Ten post edytował user767 21.09.2010, 14:08:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze zrozumiałem, co chcesz zrobić:
1. ładujesz wszystkie rekordy z bazy do tablicy, petla foreach wrzucasz dane do selecta 2. piszesz funkcje onchange w javascript dla każdego optiona która wstawia dane z tego wiersza do odpowiednich pól formularza 3. dodatkowo ustawiłbym w formularzu dodatkowe pole hidden(ustawiane w poprzednim kroku, domyślnie puste), które mówiłoby Ci, czy rekord jest nowy i ma zostać dodany do bazy (pole hidden puste) , czy pochodzi z selecta i ma zostać uaktualniony (pole hidden rowne id rekordu z bazy) 4. w skrypcie odbierajacym formularz sprawdzasz czy pole hidden jest puste, wtedy dodajesz normalnie nowy rekord, jesli nie jest puste, uaktualniasz ($zapytanie = "UPDATE ... ") rekord o takim id danymi z formularza Ten post edytował zordon 21.09.2010, 15:07:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Ja znalazłem prostszy sposób, ale nie wiem czy działa.
Posklejałem trochę kodu, który i tak jest w rozsypce 1)Pobranie wszystkich Janów Kowalskich i edytuj przy nazwisku 2)Przekazanie w adresie id do zapytania 3)Wygenerowanie formularza z danymi z mysql i zamiana 4)Wysłanie do aktualizacji W bazie tworzymy id, imie, nazwisko nazywamy osoby. Tworzymy osoby_edycja.php i osoby_edycja2.php.
Teraz plik edyc_osoby.php ze skryptem, którego treści nie zobaczysz dzięki header:
Ten post edytował user767 21.09.2010, 19:20:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 08:44 |