![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam , do tej pory zawsze operowałem na dacie w formie UNIXowym ale w tym przypadku to by się chyba nie sprawdziło..
otóż chodzi o to że chce zrobić statystyki które będą pobierane z innej strony a następnie dodawane do bazy , i tutaj pojawia się pytanie jaki typ pola wybrać i w jakiej formie dodawać date ![]() dane chciałbym wyświetlać w postaci rankingu wybierając np opcje z dziś , wczoraj itd oraz poszczególne klikając w danego usera. jak radzicie dla czegoś takiego przetrzymywać date ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do przechowywania daty w mysql służy typ DATETIME i w tym zakresie nie ma chyba co kombinować. Są wprawdzie osoby które wolą timestamp ale w większości przypadków DATETIME jest jednak wygodniejszy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm ustawiłem tyl pola na Datetime ale przy dodawaniu pomijam sekunde bo ejst mi to zbędne więc data wygląda tak: '2010-09-21 10:51:00' i tutaj pojawia się pytanie jak np pobrać rekordy np z dzisiejszego / wczorajszego dnia
![]() mam jeszcze inny dziwny problem.. otóż wyświetlam statystyki dla danego użytkownika, jego nick pobieram z linka: index.php?page=profil&nick=♥Blask ♥Twoich ♥Oczu ♥ i właśnie z tym nickiem mam problem.. nick jest filtrowany: a następnie wykonywane jest zapytanie:
niestety niby nie ma danych dla takiego użytkownika w bazie a są sprawdzałem nawet kopiując ze strony i wklejając w tabeli w bazie. co źle robię ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat pobrać rekordy np z dzisiejszego / wczorajszego dnia albo np z ost godziny ? http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html Pierwszy przyklad z brzegu: Cytat Here is an example that uses date functions. The following query selects all rows with a date_col value from within the last 30 days: mysql> SELECT something FROM tbl_name -> WHERE DATE_SUB(CURDATE(),INTERVAL 30 DAY) <= date_col; Co do drugiego to przeciez wladasz samo zapytanie, a nie jego wynik. O mysql_query, mysql_fetch_array slyszal? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
co do pierwszego dzięki , co do drugiego nie rozumiem ale mam tak to zrobione:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
o widzisz, w kodzie wczesniej nie pokazales mysql_query()
![]() A co ci wyswietla: echo "SELECT * FROM `logs_players` WHERE `nick` = '".mysql_real_escape_string($nick)."' ORDER BY `date` DESC LIMIT 30"; ? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a bo po co
![]() SELECT * FROM `logs_players` WHERE `nick` = '♥Blask ♥Twoich ♥Oczu ♥' ORDER BY `date` DESC LIMIT 30 Ten post edytował Ulysess 21.09.2010, 11:03:14 |
|
|
![]()
|
|
yyy, jestes pewien ze w bazie masz takiego nicka
♥Blask ♥Twoich ♥Oczu ♥ z tymi krzakami? Wklejenie tego do PMA daje ci jakieś wyniki? Pozatym co to za pomysł trzymać logi w połączeniu z nikiem? Daj tam ID usera -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
w tabeli logs_players w polu nick ewidentnie mam '♥Blask ♥Twoich ♥Oczu ♥'
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Wklejenie tego do PMA daje ci jakieś wyniki?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hmm w skrypcie mam:
wyświetlony nick wklejam w PMA -> szukaj i nie znajduje rekordów.. wtf ? hmm nie rozumiem czemu w bazie jest rekord '♥Blask ♥Twoich ♥Oczu ♥' a gdy go kopiuje i wklejam w szukaj wyskakuje 'MySQL zwrócił pusty wynik (zero rekordów). (Wykonanie zapytania trwało 0.0024 sekund(y))' :|.. problem z kodowaniem czy w czymś inny tkwi problem ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:44 |