![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam pewien problemik.. a w zasadzie dylemat.. Sprawa wyglada nastepujaco na pierwszej stronie wczytuje z bazy dane na temat jakiegos artykulu.. ( a w zasadzie liste z artykulami) po wyborze kotregos z nich przenosi mnie na druga strone gdzie jest ten artykul wysietlany chce sobie w ustawic w meta tagach np.: tytul strony, opis, slowa kluczowe, itp.. i tak przez requesta wysylam sobie id_categori, id_ artykulu , oraz tytul natomiast jesli chcialbym wyslac opis ( czyli poczatek mojego artykulu ( jakies 2 - 3 zdania) to lepszym rozwiazaniem bylo by z powrotem zrobic odwolanie do bazy i wydobyc ten text czy przeslac to za pomocą cookies lub sesji?? co bylo by lepsze ? -------------------- moje projekty:
www.hackwars.pl - hacking , webdesign itp www.kosmosnews.pl - Wszechświat bez granic |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 4 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej było by sobie pobrać z DB, zaś jeżeli nie chcesz to zawsze możesz użyć sesji aczkolwiek nie każda przeglądarka musi mieć włączoną obsługę cookies więc może niektórym użytkownikom nie pokazywać tego co chciałeś za tą pomocą pokazać.
Ten post edytował MiFlo 20.09.2010, 19:43:14 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 4 Dołączył: 29.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze rozumiem, masz stronę na której wyświetlasz listę artykułów.
Rozumiem też, że chcesz wyświetlić kawałek treści artykuły przy każdej pozycji na liście. Proponuję do zapytania które pobiera listę dopisać sobie: i pobrać X znaków danego pola. Więcej o funkcji LEFT() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze rozumiem, masz stronę na której wyświetlasz listę artykułów. Rozumiem też, że chcesz wyświetlić kawałek treści artykuły przy każdej pozycji na liście. Proponuję do zapytania które pobiera listę dopisać sobie: i pobrać X znaków danego pola. Więcej o funkcji LEFT() nie nie .. chodzi mi poprostu tylko i wylocznie o lepszy i szybszy sposob uzyskania informacji Konkretnie zmienna ma zawierac text ktory bedzie w meta decription .. .. text w calosci pochodzacy ze kolumny heading z bazy danych bo artykuł podzielony jest na tytul, naglowek, oraz tresc,, ale chyba skorzystam z tych sesji .. bo w sumie nie jest to instotna dada..(kotra jest wyslewtalna wizualnie na stronie ) tylko potrzebna do ewentualnego opisu w wyszukiwarce .. ale mam inny problem niby kodowanie wszystkiego mam dobre w bazie mam polskie znaki.. strona wyswietla mi polskie znaki ale jak firefoxie zobacze źródło strony to w miejsca gdzie mam przekazane dane o opisie strony wyskakuja mi krzaki za wyswietlenie odpowiedzialny jest kod : domyslne ustawienie artybutu:
domyslnie ustawienie funkcji :
przypisanie zmiennej sessi
uniewaznienie domyslnego atrubutu zastepujac go nastepujacym poczym wyswietlenie strony:
cos mi sie zdaje ze tu moze byc problem z funkcja htmlentities.. zaraz popatrze Ten post edytował japolak 21.09.2010, 18:01:02 -------------------- moje projekty:
www.hackwars.pl - hacking , webdesign itp www.kosmosnews.pl - Wszechświat bez granic |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:48 |