![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2004 Skąd: Piaseczno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę klasy pracujące na bazie danych i używam ADODB. Wymyśliłem ,że konstruktory tych klas będa pobierać uchwyt do instancji klasy ADOConnection. Problem w tym, że mój pomysł nie działa.
Załóżmy, że mam klase: [php:1:b47094efb6]<?php class Klasa { var $db; function Klasa($db) { $this->db = $db; } fucntion ZrobCosNaBD() { $this->db->Execute($query); } } ?>[/php:1:b47094efb6] Potem w skrypcie includuje potrzebne definicje klas i pisze cos takiego: [php:1:b47094efb6]<?php $conn = &ADONewConnection('mysql'); $conn->PConnect(...); $moja = new Klasa(&$conn); $moja->ZrobCosNaBD(); ?>[/php:1:b47094efb6] i otrzymuję komunikat: Kod Fatal error: Call to a member function on a non-object in /home/roman/gamepress/model/users.class.php on line 21
Prawdopodbnie popełniam gdzieś bład w rozumowaniu. :/ UPDATE: literówka w nazwie konstruktora......... ARGH! ale skoro już napisałem tego posta to jeśli któs ma uwagi do mojego rozwiązania (koncepcji) to bardzo proszę o wypowiedź. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:42 |