![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mamy sobie taki odnośnik: LINK (xx) Po kliknięciu na niego, wartość się inkrementuje (baza danych) i zwraca nowy wynik. LINK(xx+1) Czyli: Wysyłamy zapytanie o pobranie wartości. Inkrementacja wartości. Wyświetlenie nowej wartości. O, coś ala np. 'Mocne' na demotywatorach. Ogólnie to nie sprawiłoby mi problemu, gdyby nie to, że ma się to odbyć bez przeładowania strony. Nie mam pojęcia nawet jak się zabrać do tego. Wszystko już zrobiłem, tylko tego nie mogę... Pomożecie? Ten post edytował Koldy 18.09.2010, 23:15:15 -------------------- $progress++;
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jQuery -
Piszesz do tego linki z odpowiednio dopasowanymi parametrami, a po stronie skryptu kod inkrementujący i powinno hulać. Od biedy da się to zapisać również w czystym JSie - tylko trochę więcej pisania i testowania. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jeszcze takie pytanie, czy używając jQuery strona nie straci na wydajności?
No i tam gdzie dałeś href, to rozumiem, że ma być link, ale później, piszesz, że zapytanie ajax. Chodzi tu o zapytanie MySQL przez Ajax, czy wykonanie kodu zawartego w pliku, który wskazałem w herf? Sory, ale AJAX to czarna magia dla mnie. -------------------- $progress++;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech, tam zamiast zapytanie, powinno być żądanie - byłoby mniej problemów z interpretacją. Zobacz na poniższy przykład:
Przy założeniu że skrypt increment.php inkrementuje konkretny link w bazie (o numerze ID) i zwraca jego nową wartość to skrypt mógłby wyglądać tak:
Ten post edytował everth 19.09.2010, 01:58:34 -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:46 |