![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zastanawiam się nad tym jak pobrać produkty (lub inne elementy bazy danych) z podanej kategorii i kategorii które mają to id w polu id_kat_nadrzednej. Obecnie mam tak:
I pobierze produkty z kategorii (powiedzmy) żarówki. Ale w kategorii żarówki są też podkategorie tj. energooszczędne i świetlówki a w nich inne produkty. Jak je pobrać? Proszę o pomoc! -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Dla każdego z elementów nadrzędnych sprawdzaj czy istnieje element podrzędny? Za pomocą np. for przejedź po wszystkich pozycjach i sprawdź czy inny element ma ID elementu nadrzędnego w polu id_kat_nadrzednej.
Ten post edytował Daiquiri 18.09.2010, 15:43:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj jak wygląda struktura Twojej bazy danych z tymi kategoriami i podkategoriami, bo jakkolwiek myślę to wciąż nie potrafię znaleźć sensu między tym co napisałeś a realnym wykorzystaniem czegoś takiego.
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
@Skie
Z opisu wynika, że thomson89 kombinuje z układem tabel znanym z np. drupala (tabele z menu). Ten post edytował Daiquiri 18.09.2010, 16:25:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Produkty to konstrukcja prosta. Wszystkie potrzebne wartości, ceny, nazwy, ilości itp. itd.
Kategorie: Kod id | nazwa | poziom | id_kategori_wyzszej | kol (kolejność)
-------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj wszystkie tabele bo z tego co ja rozumiem to chodzi tylko o takie coś:
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
Możesz posegregować dane w taki sposób, że elementy nadrzędne mają kolumny takie jak w bazie, z tym, że jeżeli dla danej kategorii istnieje subkategoria zamiast numeru w id_kategori_wyzszej - zapisuj w tym polu tablicę z danymi o subkategorii. Dla elementów, które nie mają subkategorii możesz zostawiać puste pole lub nadawać mu wartość zero.
Wtedy wystarczy napisać funkcję, która przejedzie Ci po wszystkich elementach o zadanym ID kategorii wyższej, powiedzmy function menu($ID) i return $tablica. Za pomocą np. for możesz przypisywać wartości poszczególnych elementów do $tablica a gdy będziesz chciał zapisać pole id_kategori_wyzszej - wywołaj menu($ID) - gdzie Twoje ID będzie stanowić numerek z id_kategori_wyzszej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak jak napisałeś, to tak już chciałem zrobić ale pole id_kategori_wyzszej jest w innej tabelce.
Całość zapytania sprowadza się do zakodowania tego:
I tyle filozofii. Tylko jak to zakodować. --- Chyba sam sobie pomogłem ![]()
Ten post edytował thomson89 18.09.2010, 18:35:11 -------------------- Sklep
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 06:34 |