![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie jak inaczej czyli prościej zrobić walidacje która sprawdza czy pola formularza zostały wszystkie wypełnione ja zrobiłem coś takiego ale niezbyt mi to odpowiada
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tablicę z kluczami, które chcesz sprawdzić potem przeleć foreach + isset ew. empty
Ten post edytował fifi209 18.09.2010, 12:24:00 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jakiś przykład ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 17 Dołączył: 4.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
raczej chodziło mi o to jak stworzyć te tablice z kluczem ;P
Zdecydowałem że jednak zrobię sobie to tak ale ta konstrukcja nie wiedzieć czemu nie jest prawidłowa Ten post edytował krystian1991x 18.09.2010, 13:31:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 55 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zdecydowałem że jednak zrobię sobie to tak ale ta konstrukcja nie wiedzieć czemu nie jest prawidłowa Tzn jak bo nie wiem, o ktora konstrukcje chodzi? -------------------- * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
PHP, Laravel, Docker, Docker Compose, Laradock, Redis, JS, React, Vue, CSS, SCSS, Gulp, GIT ... itd.. |
|
|
![]()
|
|
jak do tej pory tak u mnie to wygląda jak to zrobię to będę myślał czy da się łatwiej i jak Bo mi nic innego do głowy nie przychodziło |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
1. Po co używasz funkcji mysql_escape_string, htmlspecialchars jak i tak potem sprawdzasz zmienne wyrażeniami regularnymi ?
2. Sprawdzenie długości znaków możesz załatwić na poziomie wyrażeń regularnych: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Podstawy_...%84_regularnych Ten post edytował Wicepsik 18.09.2010, 15:29:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardziej chodziło mi o coś takiego:
Zamiast wyrażeń w wielu przypadkach możesz użyć: ctype_ lub filter_var Ale trzymając się pierwszej koncepcji możesz zrobić np.
Albo dodatkowo rozbudować o błędy:
Wszystko pisane z palca, nie testowałem. Ten post edytował fifi209 18.09.2010, 15:49:41 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
http://pl.php.net/manual/pl/regexp.reference.delimiters.php
http://pl.php.net/manual/pl/regexp.reference.backslash.php Ogólnie poczytaj sobie: http://pl.php.net/manual/pl/reference.pcre...tern.syntax.php -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
oh nie prosiłem o linki bo to sobie umiem wyszukać ... od tego mamy google ! a forum chyba służy do czegoś innego ? szkoda że niektórzy mylą wyszukiwarki z forami ...
|
|
|
![]()
|
|
Skoro potrafisz sobie sam wyszukać to po co na forum zadajesz takie pytania?
Jakiś większy problem, że to jest po angielsku? Trudno, taka praca programisty. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Wujek ! ty se uważaj
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
\w
Cytat any "word" character \d Cytat any decimal digit # # Cytat When using the PCRE functions, it is required that the pattern is enclosed by delimiters. A delimiter can be any non-alphanumeric, non-backslash, non-whitespace character. Often used delimiters are forward slashes (/), hash signs (#) and tildes (~). The following are all examples of valid delimited patterns. ^ $ {1,3} Zapis taki oznacza: minimum jeden znak, maksimum trzy znaki. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
da się w zakresie tej tablicy jeszcze sprawdzić takie rzeczy jak czy login jest zajęty oraz czy pola z haslami sie zgadzają ?
a i gdzie mam teraz umieścić zapytanie ?
utworzyć else dla tego warunku ?
|
|
|
![]()
|
|
Ja to podsunąłem jako pomysł do sprawdzania czy pole jest puste, ew. czy zawiera dozwolone znaki.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:40 |