![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Piszę w tej chwili dość prosty skrypt, który pobiera pewne dane z jednej tabeli mysql, następnie deserializuje je i wrzuca spowrotem do bazy do drugiej tabeli. tutaj uproszczony kod:
problem polega na tym, że do bazy treści trafiają już z krzaczkami zamiast polskich znaków. Kodowanie jak widać ustawiłem na utf8 i do skryptu dane trafiają tak jak powinny - z polskimi znakami, więc problem musi być przy przesyłaniu ich spowrotem. Jakieś sugestie co może być nie tak? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Ta tymczasowa tabela jest zbędna, po prostu załóż UNIQUE na (param,value) i INSERT zamień na INSERT IGNORE, dane nie będą się powtarzały, a przed INSERT sprawdź czy wartości nie są puste.
2. Skąd masz pewność, że dane po przetworzeniu są krzakami? Jak to sprawdzasz? W phpMyAdmin? -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 2. Skąd masz pewność, że dane po przetworzeniu są krzakami? Jak to sprawdzasz? W phpMyAdmin? Sprawdzam w phpmyadmin i w platformie Efront, która korzysta z tej tabeli. Może jeszcze sprecyzuję - nie krzaczki, tylko znaki zapytania. Co do tabeli tymczasowej - przyznaję, że specjalistą od SQLa nie jestem, więc zrobiłem to najprościej jak się dało ![]() Edit: Zauważyłem w phpmyadmin, że tabele są kodowane w utf8, wszystkie kolumny też, ale cała baza ma kodowanie latin1_swedish_ci. Czy problem może tkwić w tym? A jeśli tak, to jak temu zaradzić? Ten post edytował FakeRabbit 17.09.2010, 12:56:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:42 |