![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Robię taki mały moduł do PrestaShop i natrafiłem na problem. Problem może i niewielki, ale JS to dla mnie nowość. Na podstawie danych z bazy mam wygenerowany taki kod: Kod <div id="toplinks2"> <ul> <li> <a href="" class='popup' onclick="var id_link = "#popup1";">Popup link 1</a> <div id="popup2" style="display:none;">Jakiś tekst</div> </li> <li><a href="costam">Zwykły link</a></li> <li> <a href="" class='popup' onclick="var id_link = "#popup2";">Popup link 2</a> <div id="popup2" style="display:none;">Jakiś tekst</div> </li> </ul> </div> Jak widać część linków to zwykłe linki inne to popupy wyskakujące dzięki pluginowi do jQuery. Kod zewnętrznego pliku .js: Kod jQuery(function ($) { $('#toplinks2 .popup').click(function (e) { $(id_link).modal(); return false; }); }); Problem tkwi w tym, że zmienna id_link nie przechodzi do zewnętrznego pliku .js. A przy okazji.. czy taki sposób wykonywania funkcji po kliknięciu linka jest dobry? Czy może istnieje lepsza metoda? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 8 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest źle
Kod onclick="var id_link = "#popup2";"> Java script widzi tylko tyle Kod onclick="var id_link = " czyli pustą zmienną. Popraw cudzysłowy -------------------- Web usability
Program Partnerski |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal nie działa.
Dla uproszczenia zrobiłem tak: Kod <a href="" class='popup' onclick="var id_link = 1;">Popup link 1</a> Plik .js: Kod jQuery(function ($) { $('#toplinks2 .popup').click(function (e) { alert( id_link ); return false; }); }); To też nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 8 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj stworzyć zmienną w pliku gdzie masz funkcję i zmienić tę wartość funkcją
Kod var id_link=''; function setLinkId(id) { id_link = id; } jQuery(function ($) { ... A w html'u: Kod onclick="setLinkId('1')"> -------------------- Web usability
Program Partnerski |
|
|
![]()
|
|
Działa! Wielkie dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 05:14 |