Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [jQuery] Kilka formularzy na tej samej stronie, Takie same znaczniki, uniwersalność działania
markonix
post 14.09.2010, 23:27:56
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Problem dosyć krótki i najlepiej na przykładzie:

1. <input type="hidden" name="za_sztuke">
  2. <input type="text" name="ilosc">
  3. <input type="text" name="cena">
  4. </form>
  5.  
  6. <input type="hidden" name="za_sztuke" title="Tu ustalona będzie cena, różna za każdym razem">
  7. <input type="text" name="ilosc" title="Tu wpisze user ilość">
  8. <input type="text" name="cena" title="Tu wyświetli cene">
  9. </form>

Chce napisać kalkulator. Wykorzystam funkcje val() itp. i nie ma problemu dopóki na stronie nie pojawi się kilka tych samych formularzy o zbliżonej strukturze bez komplikowania sprawy różnymi id czy classami.
Jak mam odnieść się do jednego konkretnego formularza w jquery? Gdy wpiszę ilość w drugim formularzu to pobierze wartość 'ilosc' z drugiego, jak z pierwszego to z pierwszego.

Próbowałem z funkcją .next() np. .next(input[name=ilosc]) ale ta funkcja nie działa tak jakbym chciał, widocznie ma inne zastosowanie.

Oczekiwany rezultat osiągnąłem dzięki "eq" i index ale opieranie się o indeksy (po wpisaniu ilości pobiera wartość z inputu o index mniejszy o 1, i wpisuje wynik w input o index + 1) wydaje mi się mocno przekombinowanym sposobem i nie do końca uniwersalnym bo nie przewiduje innych pól pomiędzy i wymaga ustalania konkretnych indeksów, a ilość kodu jest bardzo spora.

Moje pytanie jak odnieść się do "aktywnego" (czyli coś analogicznego "this") formularza?

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:51