Witam !
mam taki problemik, mam skrypcik, który ładnie wyświetla mi rekordy danej tabeli. Ostatnio chcąc uleprzyc go próbowałem z pomocą znajomego dodać do niego opcje sortowania kolumn.
Dodałem do nazw kolumn linki oraz próbowałem podpiąć kodzik. W finale skrypt "działa", ale to tylko graficzna część statyczna w top i bottom dołączonym do skryptu.Właściwa część dynamiczna nie działa. Nie mogę sobie poradzić, aby uruchomić poprawnie ten skrypt. Czy byłby ktoś tak miły i zerknął na to? Zależy mi również na wszelkich sugestiach, czy kod w miarę jest odpowiednio poukładany, czy bardziej zamieszany co i jak. Wypluwa, że undefinied 12 i 13 line.
Oto ten skrypt:
<?php include "top.php"; ?>
<?php
//==============POLACZENIE Z BAZA DANYCH
//==============SEKCJA IMPLEMENTACJI KODU DLA EDIT (EDIT)
$a = trim($_REQUEST['a']);
if($a == 'edit' and
!empty($id)) {
id='$id'")
or
die('Blad zapytania');
//==============WYŚWIETLAMY WYNIKI, SPRAWDZAMY, CZY ZAPYTANIE ZWRÓCIŁO WARTOŚĆ > 0
//==============ODCZYTUJEMY ZAWARTOŚĆ WIERSZA Z TABELI
//==============WCZYTUJEMY DANE DO FORMULARZA
echo '<form action="" method="post"> <input type="hidden" name="a" value="save" />
<input type="hidden" name="id" value="'.$id.'" />
<input type="text" name="id" value="'.$r['id'].'" />
<input type="text" name="nazwa_komputera" value="'.$r['nazwa_komputera'].'" />
<input type="text" name="nazwa_dzialu" value="'.$r['nazwa_dzialu'].'" />
<input type="text" name="imie_nazwisko_usera" value="'.$r['imie_nazwisko_usera'].'" />
<input type="image" src="graphics/Kopia button_uaktualnij.jpg" alt="Wyslij" value="popraw">
</form>';
}
}
elseif($a == 'save') {
//==============ODBIERAMY ZMIENNE Z FORMULARZA
$id = $_POST['id'];
$nazwa_komputera = trim($_POST['nazwa_komputera']); $nazwa_dzialu = trim($_POST['nazwa_dzialu']); $imie_nazwisko_usera = trim($_POST['imie_nazwisko_usera']);
//==============UAKTUALNIAMY TABELĘ KOMPUTERY O DANE, KTÓRE WPISALISMY
mysql_query("UPDATE komputery SET id='$id', nazwa_komputera='$nazwa_komputera', nazwa_dzialu='$nazwa_dzialu',imie_nazwisko_usera='$imie_nazwisko_usera' WHERE id='$id'") or
die('Blad zapytania'); echo 'DANE ZOSTALY POPRAWNIE ZAKTUALIZOWANE!'; }
//==============DEKLARACJA ZMIENNEJ SORTOWANIE
$sortowanie="";
if(isset($_GET['order'])){ $sortowanie = $_GET['order'];
switch($sortowanie){
case "komputer":
$sql_sortowanie = " order by nazwa_komputera";
break;
case "dzial":
$sql_sortowanie = " order by nazwa_dzialu";
break;
case "nazwisko":
$sql_sortowanie = " order by imie_nazwisko_usera";
break;
}
}
$sql = "SELECT *
FROM komputery WHERE id='$id'";
if($sortowanie!=""){
$sql .= $sql_sortowanie;
}
//WYSWIETLENIE WYNIKOW JESLI TABELA POSIADA CHOC JEDEN REKORD > 0
echo "<table cellpadding=\"0\" cellspacing=\"0\" border=1>"; echo "<tr><td colspan=11 bgcolor=\"#a7a7a7\"><b>Tabela komputery firmowe</b></td></tr>"; echo "<tr class='colheader'><th nowrap class='colheader' valign='top' align='left'>ID</th>"; echo "<th nowrap class='colheader' valign='top' align='left'><a href='http://localhost/wyswietl.php?order=komputer'>Nazwa komputera</a></th>"; echo "<th nowrap class='colheader' valign='top' align='left'><a href='http://localhost/wyswietl.php?order=dzial'>Nazwa dzialu</a></th>"; echo "<th nowrap class='colheader' valign='top' align='left'><a href='http://localhost/wyswietl.php?order=nazwisko'>Imię i nazwisko użytkownika</a></th>";
echo "<td>".$r['id']."</td>"; echo "<td>".$r['nazwa_komputera']."</td>"; echo "<td>".$r['nazwa_dzialu']."</td>"; echo "<td>".$r['imie_nazwisko_usera']."</td>";
}
}
?>
<?php include "bottom.php"; // wkleja koniec stronki ?>
Ten post edytował nighttrain 13.09.2010, 14:19:32