Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Co ja mam zrobić?
dziwny_gosc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam

od pewnego czasu dzieje się ze mną coś bardzo dziwnego...
konkretnie to przestało mnie interesować programowanie.

Specjalnie założyłem nowe konto, nie chciałem pisać ze starego, nie wiem dlaczego...

Kompletnie nie wiem co mam zrobić, odkąd pamiętam zawsze chciałem pracować w IT, zawsze interesowała mnie informatyka.
Nie żebym kompletnie znienawidził komputery, po prostu dziwnie mi przeszło, tak jak człowiek w pewnym momencie wyrasta z grania w gry komputerowe (choć nie każdy) tak mi odechciało się pracy w IT...

Najgorsze że jestem w klasie maturalnej, chciałem iść na studia (oczywiście na informatykę) i kompletnie nie mogę sobie z tym poradzić, nie mam pojęcia co chcę robić w życiu.
Jeszcze niedawno przez myśl by mi nie przeszło to o czym teraz piszę, od zawsze informatyka była całym moim życiem!

Programuję od podstawówki, koduje głównie w PHP, biorę zlecenia, klienci doprowadzają mnie do szału, robię to tylko dla kasy...

Niedawno przeglądałem na jakiejś stronie wszystkie dostępne kierunki studiów, było ich z 50-100, żaden mi nie pasuje...

Weźcie coś doradźcie bo nie mam zamiaru pracować w byle gównianej firmie za 1000zł i żyć z miesiąca na miesiąc...
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Puciek

TAO programowania

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

Primo: wolno miec tu jedno konto (ale cysiatron admin i tak nie umie 2 znalesc (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) )
Secundo, wspomniales o zyciu z miesiaca na miesiac a potem cos o tysiacu zlotych, dwie przeciwne idee.
Tetrio: (IMG:http://www.sftravel.com/images/goldengate/golden-gate-bridge-3.jpg)

Ten post edytował Puciek 12.09.2010, 19:06:48
+Quote Post
dziwny_gosc

X----

@puciek, a golden gate co ma do tego?
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

W Japonii brakuje Ninja. Może się załapiesz.
Na żadnych studiach informatycznych nie nauczysz się tyle co ty sam. Ewentualnie na studiach będziesz mieć możliwość popracowania np na klastrach ale to tyle z plusów studiów.
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(dziwny_gosc @ 12.09.2010, 20:08:58 ) *
@puciek, a golden gate co ma do tego?
To jest odpowiedzia na to co zrobic. Osoby ktore znaja mnie ciut dluzej wiedza co chce przekazac a ty mozesz sie domyslec.
+Quote Post
bl4ck_b0x

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Golden Gate słynie z samobójców... (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Nawet na wykopie ktoś ostatnio zamieścił filmik z ludźmi którzy skakali z tego mostu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

A co do tego "zniechęcenia" - sam w tej chwili tak mam. Właściwie mam tak od roku - nawet edytora nie chce mi się otwierać i sam nie wiem jak mam "przywołać" tą pasje z powrotem... Kiedyś potrafiłem godzinami siedzieć nad kodem a teraz... ehh
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Wypaliliście się zawodowo ?
Czyli albo nie jest to wasze powołanie albo mieliście nudne projekty .
Znajdźcie sobie jakiś własny super projekt np. gra czy własne forum albo coś jeszcze ciekawszego ew. zabawa z nowym językiem programowania.
Jak nie przeminie niechęć do programowania to czas szukać innej pracy/kierunku.

//edit

Bim to ty? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Powód edycji: [Spawnm]:
+Quote Post
skowron-line

-----

Wynika to pewnie z tego że w kółko klepiesz to samo, i nie sprawia Ci to przyjemności, rzeczy które musisz napisać nie są wyzwaniem tylko odgrzewaniem kotleta.
Postaw sobie cel, napisz coś co zmusi Cię do intensywnej pracy, rozmyślania nad projektem w każdej wolnej chwili.
Albo i tu cytat
Cytat
x: I proszę pić szklaneczkę whisky każdego wieczora.
y: A to pomoże (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
x: Napewno nie zaszkodzi.
+Quote Post
yevaud

-----

przeszedlem juz przez cos takiego.

1. Zmniejsz ilosc zlecen conajmniej o polowe, a jesli mozesz to jeszcze mocniej. Jesli dopiero przygotowujesz sie do matury to prawdopodobnie nie masz krytycznej sytuacji z kasa
2. Nie bierz zlecen nudnych i za mala kase typu "postaw mi cos na joomla i dopisz 2 pluginy", a tym bardziej "zainstaluj mi windowsa" i "gra mi nie chce chodzic" - od razu pokazuj drzwi
3. staraj sie przez jakis czas pisac jak najmniej w php, dobrym pomyslem bedzie cos zupelnie innego typu prolog, lisp czy haskell. Jak masz cos zupelnie custom dla weba, sproboj to zrobic w jezyku ktorego nie znasz - python czy ruby
4. pobaw sie w robienie zadan na konkursy algorytmiczne i potrenuj na wrogach troche C++ & STL

po jakims czasie efekt bedzie taki, ze bedzie Ci sie chcialo, bedziesz lepszym programista, bedziesz pracowal 2x mniej a zarabial 4x wiecej

gdyby ochota do zabawy w programiste nie wrocila, sproboj isc w strone sieci komputerowych i zabezpieczen

Ten post edytował yevaud 12.09.2010, 20:28:49
+Quote Post
devnul

-----

@dziwny_gosc: młody jesteś, zrób sobie przerwę od programowania. Odpocznij. Miesiac, dwa czy tyle ile Ci trzeba. Znajdź dziewczynę, zaszalej z kumplami, oderwij się od "szarej codzienności". Póxniej wróć i zastosuj się do tego co napisał skowron-line. Szczególnie to co zacytował może być pomocne - tylko z umiarem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

@Puciek: kompletnie już odbiło? widzisz że chłopak tu z depresją przychodzi a Ty mu takie głupie pomysły podsuwasz.

@Spawnm: jak się można wypalić zawodowo w wieku 18/19 lat? On nawet nie miał szansy dobrze poznać tej roboty. Zwyczajna depresja, rutyna i niechęć jak sądzę.
+Quote Post
darko

-----

Przeczekaj ten okres, pojedź na urlop, wypocznij, bo chyba Cię dopada depresja (jednym z typowych objawów to zniechęcenie czynnościami, które przynosiły radość). Dodatkowo, jak zrobisz przerwę (jeśli możesz) to powinieneś być "bardziej wygłodniały".
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

A może zamiast od razu po maturze iść na studia, zrób sobie rok przerwy (jeżeli masz taką możliwość). Popracuj, zobacz co Cię tak naprawdę "kręci", być może niepotrzebnie kurczowo trzymasz się informatyki/programowania. To, że potrafisz to robić nie znaczy przecież, że musisz. Jest też opcja, że czasowo przejadł Ci się materiał - na to, jak już zostało wspomniane, najlepiej robi urlop.
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(devnul @ 12.09.2010, 21:27:56 ) *
@Puciek: kompletnie już odbiło? widzisz że chłopak tu z depresją przychodzi a Ty mu takie głupie pomysły podsuwasz.
Gdyby to byla depresja a nie durny placz dzieciaka "patrzcie na mnie" to bym moze potrafktowal to powaznie. A tak mamy emo nad ktorym nie ma co sie uzalac tylko trzeba go kopnac w dupe.

Ten post edytował Puciek 12.09.2010, 21:32:10
+Quote Post
bim2

-----

Nie czytałem całości... Chcę skomentować tylko jedno (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Cytat
Bim to ty? tongue.gif

A co to niby ma znaczyć? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ja ciągle się bawie, może w mniejszym stopniu bo mam dużo spraw na głowie w szkole i staram się odpoczywać w domku na wsi u rodziców ale ciągle coś tam dłubie. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Na forum sie mało udzielam z tych samych powodów (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) Ja ciągle jestem w pełni nastawiony na pracę w branży IT (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No i teraz w sumie żyje ciągle w oczekiwaniu na macbooka pro z us (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Także, pewnie wtedy coś się pojawie jak już ochłone z emocji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mac był moim marzeniem i wreszcie się spełnia. Aha, proszę o nie zaczynanie wojny Apple kontra MS, bo jużnaczytałem sięjednego tematu o tym i mi starczy. To są moje poglądy dotyczace apple i ich nie zmienie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował bim2 12.09.2010, 21:37:44
+Quote Post
Blame

-----

Przypomniał mi się ten odcinek It Crowd, jak chłopaki myśleli, że mają PMS (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
dziwny_gosc

X----

Cytat(Puciek @ 12.09.2010, 22:29:21 ) *
Gdyby to byla depresja a nie durny placz dzieciaka "patrzcie na mnie" to bym moze potrafktowal to powaznie. A tak mamy emo nad ktorym nie ma co sie uzalac tylko trzeba go kopnac w dupe.

typowy kur*a polaczek.
widzę że masz jakiś problem do emo, może masz dzieciaka emo? Jak nie do życzę z całego serca!

Reszcie dziękuje za dobre rady i oczywiście chętnie przeczytam opinie, sugestie innych osób.
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(dziwny_gosc @ 12.09.2010, 22:46:26 ) *
typowy kur*a polaczek.
widzę że masz jakiś problem do emo, może masz dzieciaka emo? Jak nie do życzę z całego serca!

Reszcie dziękuje za dobre rady i oczywiście chętnie przeczytam opinie, sugestie innych osób.
Tak sie sklada ze niemiec a nie polak. Teraz widze ze poza placzem dolaczylo kopanie i tupanie. A emo nalezy rozstrzeliwac, pod sciane i ognia. Skoro zycie to tylko bol, cierpienie i inne takie bzdury to ja im chetnie pomoge z nim skonczyc.

Ten post edytował Puciek 12.09.2010, 22:06:01
+Quote Post
everth

-----

@Puciek, ty pomyliłeś drogę. Ale nigdy nie jest za późno - przeznaczenie cię wzywa:
(IMG:http://img834.imageshack.us/img834/9160/nsdap6.jpg)

@dziwny_gosc - na znużenie najlepsze jest nicnierobienie. Odpuść sobie wszystko, przeczytaj jakąś fajną lekturę, oglądnij jakiś film, posłuchaj muzyki. Do miesiąca powinno ci przejść.
+Quote Post
SHiP

-----

Cóż, ja średnio co pół roku mam coś takiego, że nic mi się nie chce. Przestaję pisywać na blogu, rozwijać swoje projekty etc. Po miesiącu mi przechodzi i wracam do wszystkiego ze zdwojonym zapałem. Zmieniłem więc ostatnio tryb pracy. Nic nie programuję w niedziele. Cały ten dzień spędzam bez komputera, ewentualnie grając w jakieś gry. Grunt to się nie przemęczać. Motywację poprawia również współpraca z kimś innym(najlepiej nad czymś wielkim) (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .

@Puciek: po czym poznałeś, że on jest emo?
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

XX---

Cytat(everth @ 12.09.2010, 23:21:06 ) *
@Puciek, ty pomyliłeś drogę. Ale nigdy nie jest za późno - przeznaczenie cię wzywa:
(IMG:http://img834.imageshack.us/img834/9160/nsdap6.jpg)
http://www.youtube.com/watch?v=A-c-xc24C8g

Cytat(SHiP @ 13.09.2010, 07:55:47 ) *
@Puciek: po czym poznałeś, że on jest emo?
Po tym ze pisze z nowego konta zeby daleko nie szukac. Jakby mial faktyczna depresje to srednio by go to obchodzilo i napisalby z "glownego" (jezeli w ogole by napisal, marudzenie o swoim losie to nie jest typowa cecha osoby z depresja).
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:30