![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciał bym sobie zrobić system oceniania oparty o bazy danych ale nie wiem jak miało by to działać. Myślałem o czymś takim aby zapisywać np numerki od 1 do 10 w bazie pod przykładową nazwą xxx - a potem wyciągnąć średnią tych numerków z funkcją gdzie znajduje się xxx. Czy to dobre ? I jak się sumuje i wyciąga średnią z liczb ? No pole z liczbami to ma być text ? czy jakieś inne |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No pole z liczbami to ma być text ? czy jakieś inne I jak tu miec pretensje do krzywego ze ma dzieci proste Tak to ma być text bo przeciez a + b = 6 (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Liczba to liczba, tekst to tekst zrob sobie tinyint length 2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwólcie, że się wtrącę...
Jest wiele możliwości... a nawet setki. Poniżej wymieniam jak one mogą wyglądać, a zarazem funkcjonować: 1. tekst z polem do wpisania oceny w skali 1-10 ... skrypt przyjmuje wartość, dodaje do całości i dzieli, przez liczbę głosów - TO JEST NAJPROSTSZY SPOSÓB... 2. obrazki - np. gwiazdki jak na YouTube. Po wybraniu ilości gwiazdek skrypt przetwarza to na liczbę i wykonuje podobne działania jak w przykładzie 1. z tym, że po wykonaniu skryptów wyświetla odpowiednią ilość gwiazdek (wynik z całości). 3. pole opcji... podane kilka opcji jedna pod drugą - użytkownik może wybrać tylko jedną wartość... dalej to samo co w przykładzie 1. Jak już wspominałem... Są tysiące możliwości. Wszystko zależy od kreatywnego myślenia. Skrypt wykonuje tylko proste zapytania/działania. Język PHP jest na tyle prosty, że przeciętna osoba znająca podstawy angielskiego powinna ze spokojem go zrozumieć. A Tobie polecam jakikolwiek wstępny kurs, bo nie mając zielonego pojęcia o możliwościach (mam na myśli podstawowe działania/zapytania do bazy) PHP szkoda Twojego cennego czasu. Dla mnie ten język stał się jasny dopiero po wykonaniu 2 projektów... między innymi sklepu, gdzie praktycznie wszystko oparte było o PHP i MySQL. Tobie też to polecam... pobaw się z tym, a w razie pytań/problemów pisz... pomogę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ALE NA GOTOWCA NIE LICZ ;] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:53 |