![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam napisałem sobie taki scrypcik
<?php include("include/menu.php"); $host = 'localhost'; $user = 'planeta_test'; $passwort = 'planeta_test'; $baza = 'planeta_test'; if(is_set($_GET["v"]) $id=$_GET["v"]; // tutaj wywala bład na tej lini else $id=1; $polaczenie = mysql_connect($host, $user, $passwort) or die ( 'nie można sie połaczyć z MSQL'); $db = mysql_select_db($baza,$polaczenie); $query=mysql_query("select id, videoTyp, title, videoId from video where id=$id limit 1",$db) $result=mysql_fetch_row($query); $id = $result[0]; // id filmu $type = $result[1]; //typ filmu $title = $result[2]; // title filmu $videoid = $result[3]; // id filmu z URLA echo( if ($type == 1) $kod = '<object width="640" height="360"> <param name="allowfullscreen" value="true" /> <param name="allowscriptaccess" value="always" /> <param name="movie" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id='.$videoid '&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=1&color=&fullscreen=1&autoplay=0&loop=0" /> <embed src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id='.$videoid '&server=vimeo.com&show_title=0&show_byline=0&show_portrait=0&color=&fullscreen=1&autoplay=1&loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="640" height="360"> </embed> </object>'; else $kod = '<object width="480" height="385"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/'.$videoid '&hl=pl_PL&fs=1"></param> <param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param> <embed src="http://www.youtube.com/v/'.$videoid '&hl=pl_PL&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"> </embed> </object>'; ?> <center> <table> <tr> <td> <a href=<?php echo '"./test.php?v=' . --$id .'" '; $id+=2; ?>>Poprzedni film</a> </td> <td> <?php echo $kod.'<br/>'; echo $title; ?> </td> <td> <a href=<?php echo '"./test.php?v=' . $id .'"'; ?>>Następny film</a> </td> </tr> </table> </center> <?php include("include/footer.php"); ?> i wywala mi bład na lini 25 czyli linijka pi if secie, nie wiem w czym jest rzecz ma ktos pomysł ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To tez jest bardzo ciekawe:
echo( if ($type == 1) ![]() @Grzes978 1) Zacznij uzywac bbcode 2) Jak wyswietla ci błąd to należy ten błąd dokładnie podać. 3) Zanim napiszesz kolejnego posta zastosuj się proszę do podanych tu porad: Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
4) Naucz się liczyć, bo wg mnie linia 25 wypada jakoś tak właśnie na to co kolega podał, ale ja tam nie wiem ile linijek usunąłeś przed napisaniem posta
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na wszelki wypadek sprawdzałem jeszcze manuala, ale tam też nie ma nic o funkcji is_set. Zmień na isset(). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I domknij nawias okrągły!! isset ma domkniety nawias u Ciebie w kodzie ale if już nie!
if ( isset ($_GET['costam']) ) A błąd, który Ci wywala to błąd, że napotkano nieznany string T_STRING. Dzieje się tak bo kolejna linijka po if traktowana jest jako ciąg dalszy warunku logicznego if, a nie jako następne instrukcje. Właśnie przez brak domkniętego nawiasu! Ten post edytował sadistic_son 10.09.2010, 00:09:09 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote name='nospor' date='9.09.2010, 20:53:58 ' post='788120']
To tez jest bardzo ciekawe: echo( if ($type == 1) ![]() poprzednie linijki już poprawiłem i faktycznie teraz wywala mi tą linijkę którą zacytował nospor w czym problem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat w czym problem? W tym, ze nie raczyłeś wpierw przejrzeć podstaw php.W echo nie wstawia się zadnych IF To w IF robi się instrukcje nie: echo (IF blabla) a: if (cośtam) echo 'blabla'; http://pl2.php.net/manual/pl/control-structures.if.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no jasne echo jest niepotrzebne w tym momencie, ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat no jasne echo jest niepotrzebne w tym momencie, ;-) To po co je dajesz? żeby ładniej wyglądało?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
przeoczyłem, czasami tak jest że sie człowiek na coś gapi i nie widzi tego
ale ale, mam nowy orzech do rozgryzienia otóż mam cos takiego, co pokazuje że jesli zmienna GEt nie ma wartości to deafault jest 1, moje pytanie brzmi jak zrobić by dafault była ostatnia ID z bazy danych ID jest autoicrement if(isset($_GET["v"])) $id=$_GET["v"]; else $id=1; myślałem o czymś takim if(isset($_GET["v"])) $id=$_GET["v"]; else $query1=mysql_query("SELECT id from video DESC limit 1",$polaczenie); $wynik=mysql_result($query1); $id=$wynik; oczywiscie mam połaczenie z bazą $host = 'localhost'; $user = 'planeta_test'; $passwort = 'planeta_test'; $baza = 'planeta_test'; $polaczenie = mysql_connect($host, $user, $passwort) or die ( 'nie można sie połaczyć z MSQL'); $db = mysql_select_db($baza,$polaczenie) or die ( 'nie można sie połaczyć z bazą'); niestety cos nie funga może ma ktos pomysł na to sorrki za upierdliwość ale na początku wszystko jest czarną magia, |
|
|
![]()
|
|
Czy użycie BBcode też jest czarną magią?
1)Instrukcje w ELSE też trzeba ująć w klamrach. 2)password pisze się z literką "d" na końcu ;p 3)Zmieniłem ci metodę połączenia z bazą, bo nie wiem czy zmienne będą działać w taki sposób, nie sprawdzałem (najwyżej zmienisz). 4)Z bazą łączysz się na początku kodu a nie na końcu! 5)Porządek w kodzie:
Ten post edytował Mostrom 10.09.2010, 17:16:03 |
|
|
![]()
|
|
tak wygląda pełny kod a i tak wyskauje mi bład w linii 21 i 31
dokładnie taki Warning: mysql_result() expects at least 2 parameters, 1 given in C:\wamp\www\test\proby.php on line 21 Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\wamp\www\test\proby.php on line 31
Ten post edytował Grzes978 10.09.2010, 17:34:16 |
|
|
![]()
|
|
Po co robisz to w każdym zapytaniu?:
Twój kod jest strasznie pokręcony =] Takie rzeczy nie ułatwiają dobrze napisanego kodu:
Pozatym nei możesz dwa razy łączyć się z bazą! Wywal to co drugi raz napisałeś: A na końcu kodu pamiętaj o zakończeniu połączenia z bazą Ten post edytował Mostrom 10.09.2010, 18:06:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad 1) funkcja mysql_result() przyjmuje dwa parametry: wynik zapytania i numer wiersza, opcjonalnie 3 - nr pola:
http://php.net/manual/pl/function.mysql-result.php ad 2) dodaj sobie var_dump($query). W zmiennej nie masz obiektu z wynikiem tylko wartość boolowską. Pewnie źle jest skonstruowane zapytanie, ponieważ dla selecta mysql_query() zwraca bool, ale tylko false - gdy zapytanie jest niepoprawne. Sprawdź nazwy kolumn i tabeli. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
po wielu bojach wkońcu się udało dzieki wszystkim za pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:35 |