![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio w temacie w php Poczatkujacy w temacie "Kto jest adminem? " napisalem ze nie pisze polskich znakow...i ktos sie "przyczepil" (bez obrazy) a patrzcie: Cytat czego czesc manuala mam po polsku a czesc nie to pisal invx
![]() Cytat Dokladnie
To pisal rzseattle
Zamykam, pozniej usune. Cytat Witam
To pisal boya
zalozmy ze wzucam do form-a takie cos: <a href="www.wp.pl">link</a> teraz to przezuca przez skrypt ktory ma za zadanie powycinac mi znaki " i zostawic [...] i moglbym tak caly czas...wiec czy pisac polskie znakki czy nie...bo jak jakis gosciu z zagranicy wejdzie to "krzaczki" zobaczy a nie polskie znaki... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
polskie znaki to strata czasu
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam nasz mistrz (czyt. Seth) nie pisze polskich znakow.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jeżeli "gościu z zagranicy" wejdzie to czy będą polskie krzaki czy ich nie będzie - i tak nic z tego nie zrozumie, więc to nie jest żadne tłumaczenie.
2. "Polskie znaki to strata czasu" - #-o a ile czasu szukasz alt'a na klawiaturze? Ja bym powiedział, że brak polskich znaków ma wpływ na czas - czytania, bo często powstają dwuznaczne słowa, jezeli nie stosujemy popranej pisowni. 3. Pisanie bez polskich znaków to bardzo zły nawyk - na każdego przyjdzie czas aby się o tym przekonać. 4. Jak ktoś ma złe kodowanie - to niech sobie ustawi poprawne, w czym problem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robicie problem
![]() piszac cos oficjalnego to nie mam nic przeciwko polskim znakom, a w innych przypadkach moim zdaniem to powinno nie miec znaczenia ![]() PS. takim sposobem mozna sie zaczac sie czepiac niestosownego czy nieodpowiedniego do sytuacji uzycia emotow, stylistyki, gramatyki, ortografii i tego co poeta mial na mysli... :wink: |
|
|
![]()
|
|
1. Ale jak umie polski to zrozumie...
ehh...poddaje się...od dzisiaj zaczynam pisać polskie znaki...mam nadzieje że tego nie pożałuje... ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
a np. IRC tam na 1000 osub 1 pisze ęóąłżźść, a tam z kodowaniem wiekszy problem... a jesli chdzi o ALT'a to sie tak wydaje, ale jak by policzyc to jest to dodatkowe nacisniecie klawisza kture cos tam czasu zajmuje, a jak sie to pomnozy przez ilosc polskich liter np. w panu tadeuszu to troszke tego wyjdzie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a np. IRC tam na 1000 osub 1 pisze ęóąłżźść, a tam z kodowaniem wiekszy problem...
Z IRCem rzeczywiście jest większy problem, a wynika on z faktu, że spora część użytkowników systemów Unixopochodnych nie ma ustawionego poprawnego kodowania znaków w konsoli. Albo im się nie chce, albo nie umieją... ale... dla chcącego, nic trudnego. |
|
|
![]()
|
|
OK, i tak zaczynam od dzisiaj pisać polskie znaki...w końcu trzeba sie słuchać starszych :wink:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja od zawsze pisałem polskie znaki. Mam już taki nawyk. Nawet pisząc na IRC-u używam ich, bo tak już mi palce po klawiaturze lecą.
Są miliony powodów za tym aby pisać z polskimi ogonkami i miliony przeciw. Jednak zdecydowanie więcej i bardziej istotnych powodów jest za tym, aby PISAĆ POLSKIE ZNAKI. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie to dla dobra języka należałoby pisać poprawnie, zwłaszcza, że forum może sobie przjrzeć każdy... i co zobaczy?
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zawsze staram sie pisać polskie znaki, nawet na IRCu ostatnio zacząłem uzywać polskie literki - jak ktoś nie ma, to ejst już jego problem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie jest z tym czasami problem. w większości staram się pisać z polskimi znakami ale jeśli bardzo się spieszę a chcę komuś pomóc nie piszę ich ... na ircu nie używam ... przynajmniej na razie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm.. ja osobiscie nie pisze polskimi krzaczkami, ani na forum ani w mejlach.. chocaz w korespondencjach formalnych staram sie uzywac polskich znakow.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisanie bez polskich znaków to nic innego jak pisanie z błędami. Nie ma żadnej różnicy w tym, czy ktoś robi błędy ortograficzne czy świadomie pisze bez polskich znaczków.
Żeby się nikt nie przyczepił to dodam, że tak jedno jak i drugie czasami mi się zdarza. POzdrawiam -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy czytaliście ten artykuł, i jestem ciekaw czy ktoś po jego lekturze zmieni zdanie co do polskich znaków diakrytycznych. Ja w dalszym ciągu używam ich na forum, na IRC'u już się odzwyczaiłem, zawsze są narzekania że ktoś widzi krzaczki.
Cytat Z IRCem rzeczywiście jest większy problem, a wynika on z faktu, że spora część użytkowników systemów Unixopochodnych nie ma ustawionego poprawnego kodowania znaków w konsoli. Albo im się nie chce, albo nie umieją... ale... dla chcącego, nic trudnego.
To raczej działa w odwrotną stronę, ludzie korzystający z mIRC'a uzywają kodowania windowsowego zamiast iso, i w tym momencie pojawiają się krzaczki. Gdyby użytkownicy systemów Windowsowatych i Unix'owatych uzywali jednego, uniwersalnego kodowania którym jest iso-8859-2, wszystko byłoby w porządku. -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
a tak jaj jestesmy przy pisaniu to jaki wg. was jest najlepszy programik do nauki bezwzrokowego pisania
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm... ja sie nauczłyem sam :wink: Jak się używa kompa 3 lata to automatycznie coraz szybciej piszesz aż bezwzrokowo...To jest chyba lepsze od jakiś tam programów.
|
|
![]()
|
|
MarcinJarek: gratuluję 100 000 postu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a tak jaj jestesmy przy pisaniu to jaki wg. was jest najlepszy programik do nauki bezwzrokowego pisania
![]() typing master tylko nie pamiętam wersji (najlepiej jakaś najnowsza) nie uczy pisać po polsku ale ma super system nauki i statystyk ... polecam wszystkim którzy mają zapał siedzieć na nim tydzień nonstop, aby go ukończyć. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:19 |